Kafa i čokolada – duplo zadovoljstvo i dupla korist

25
Mar 2014
autor: admin

Postoji nekoliko vrsta „odnosa“ između kafe i čokolade, ali u svakoj varijaciji one su par za primer. Lako ih je zamisliti zajedno, prosto pristaju jedna uz drugu i u kombinaciji mnogo efikasnije postižu rezultate koje od svake ponaosob očekujemo. Poslodavci od nas zahtevaju potpunu budnost i koncentraciju, porodica i prijatelji da budemo dobro raspoloženi, a sami smo uglavnom željni tog osamljenog trenutka opuštenosti i hedonizma koji će nam dati energiju za sve stresne ili pak radosne situacije koje predstoje. Verni saveznici na koje uvek računamo svakako jesu jaka, aromatična espresso kafa i krckava ili topljena nežna čokolada.

Znate somelijere? Oni imaju ulogu bračnog savetnika koji unosi harmoniju u brak vina i hrane. Sa razvojem turizma sedamdesetih godina 20. veka ova profesija doživela je ekspanziju i uživanje u vinu podigla na viši, možda pomalo elitistični nivo – nešto kao umetnost ispijanja vina. Ne treba vam somelijer da biste dušu natopili vinom, ali opet, ovi poznavaoci istorije, tehnologije i očekivanja konzumenata jedino mogu dodatno unaprediti vaš doživljaj. Moguće je da će se uspostaviti slična institucija u zemlji kafe. Zamislite to bogovsko zanimanje koje podrazumeva ispitivanje kvaliteta kafe, otkrivanje različitih sorti i mogućnosti njihovog međusobnog kombinovanje, razmatranje načina na koje se kafa priprema i konzumira, i najzad, biranje njenog savršenog para među drugim namirnicama. Za početak, obavljena su brojna teorijska i praktična istraživanja na polju kompatibilnosti kafe i hrane. I pogađate – kafa se najbolje slaže sa čokoladom.

Postoji nekoliko načina spajanja kafe i čokolade u jedno, ali duplo, zadovoljstvo.  

Čokolada u espresso kafi i espresso kafa u čokoladi

Nema tu mnogo nauke. Sigurno ste i sami već primetili da kafa odlično „trpi“, gotovo priželjkuje, da je leti rashladite kuglom čokoladnog sladoleda ili da je zimi upotpunite toplom čokoladom kao Nemci, Švajcarci ili Belgijanci. 


To da su kafa i čokolada savršen spoj oduvek smo podrazumevali i često primenjivali, sada samo imamo i potvrdu u istraživanjima stručnjaka. Razlog više za upuštanje u beskrajnu igru koju nudi obrnuti postupak – kafu smestiti u čokoladu, čokoladni kolač ili tortu. Još su bake i mame otvorile put omiljenom crnom napitku do poslastica, polivajući njime kore i mešajući ga sa filom. Danas postoji veliki izbor kupovnih čokolada i čokoladnih bombona sa aromom kafe, ali pravi užitak biće vam tek upuštanje u samostalno istraživanje načina za dodavanje kafenog sastojka u domaće museve i suflee, čime ćete dobiti intrigantne slatkiše intenzivnog ukusa.

 

Čokolada uz espresso kafu ili espresso kafa uz čokoladu

 

Poznato vam je da se uz šoljicu espresso kafe služi i čokoladica, taj maleni zalogaj koji naglašava aromu omiljenog napitka. Beskrajne mogućnosti za izbor čokoladnog dodatka omogućavaju vam da obogatite i zaokružite svoj dragi ritual ispijanja kafe u bilo koje doba dana. Još ako kod kuće ili na poslu imate aparat za espresso kafu, originalni ukus biće vam dostupan svakodnevno. Postoji još jedna prilika u kojoj je uobičajeno zajedničko konzumiranje kafe i čokolade, a to je kraj ručka ili, za neke, i početak i sredina i kraj, deo kome se najviše raduju i s nestrpljenjem iščekuju. Ukoliko i niste neizlečivi ljubitelj slatkiša, posle ručka uz koji ste pijuckali čašu vina, teško da ćete odbiti ukusni desert neodvojiv od šoljice kvalitetne kafe. 

kafa i cokolada

Već sama mešavina mirisa kafe i čokolade budi uspavanu atmosferu nakon obilnog obroka. Nije, dakle, slučajnost da se prilikom ručavanja usvojio red koji podrazumeva i ovu ugodnu završnicu. Ona osim zadovoljstva ima zadatak i da zaustavi zevanje, podstakne dobro raspoloženje i razbistri misli pokretanjem moždanih vijuga. I to su samo neka od korisnih prirodnih svojstava kafe i čokolade.

 

Izgovor za dvostruko uživanje

 

Izgovor vam ne treba, jer najvažnije je da slušate sebe i svoje telo, poštujete sopstvene potrebe i udovoljite sebi svaki put kad poželite gutljaj vruće kafe i zalogaj pune čokolade. Ipak, ako vam je izgovor potreban, nađite ga u prirodnom sastavu ove dve namirnice. 

Čokolada sadrži veliku količinu oleinske kiseline, masne kiseline koja ima antioksidantna svojstva, kao i flavonoide koji smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti. Kafa pojačava potrošnju energije, te utiče na razgradnju masnoća, reguliše probavu i podstiče izlučivanje vode iz organizma. Takođe, tamna čokolada sa 70% kakaa ubrzava metabolizam glukoze tj. sprečava pojavu dijabetesa i gojaznosti i, kao i kafa, korisna je u borbi protiv raka debelog creva. Čokolada i kafa su prirodni analgetici – čokolada smanjuje bolove i simptome predmenstrualnog sindroma, dok kafa umanjuje glavobolju. Osim što poboljšava stanje tela, čokolada se naziva i hranom za dušu, a kafa joj je za petama. Ove namirnice predstavljaju najjače i najefikasnije prirodne antidepresive. Naime, glavni sastojak kafe, kofein, snažan je stimulans koji oslobađa serotonin tzv. hormon sreće što rezultira boljim raspoloženjem i ublaženom depresijom. Isto se događa i kada konzumirate čokoladu koja stimuliše stvaranje neurotransmitera endorfina u mozgu koji stvara osećaj zadovoljstva. 

Zajednička odlika kafe i čokolade jeste i ta da poboljšavaju rad mozga, odnosno jačaju mentalne sposobnosti kao što su budnost, koncentracija i pamćenje, umanjuju zamor i olakšavaju intelektualne napore. Ne zaboravite i da je čokolada poznata kao moćan afrodizijak, kao i kafa koja naročito deluje kod žena. 

Kafa i čokolada zapravo imaju mnogo sličnosti i verovatno je upravo u tome ključ njihovog idealnog partnerskog odnosa. Recept za energično jutarnje razbuđivanje, kraljevski završetak obroka ili mirno, ugodno posle podne, više nije tajna. Recept su kafa i čokolada stopljene u svojevrsni užitak. Priređujte ga često, sebi i drugima.