Poslastice sa kafom kojima je teško odoleti

4
Aug 2021
autor:

Ljubitelji kafe mogu da se svrstaju u isto tako jake obožavaoce kao ljubitelji čokolade – strast je gotovo ista. A, šta ako bismo vam rekli da se čokolada i kafa definitivno mogu spojiti i zadovoljiti vaša čula na obe strane?

Predstavljamo vam neke od letnjih poslastica sa kafom koje će vam definitivno ulepšati dan.

Kolači sa kafom

Čokolada uz kafu je tradicionalan način za najbolji početak dana. Pored toga što kafa utiče na san, tačnije razbuđuje nas, uvećava koncentraciju i sanira glavobolju, sa druge strane čokolada nas usrećuje i daje energiju. Više o tome kako kafa još utiče na naš organizam pisali smo u jednom od prethodnih blogova.

Međutim, ako je za vas miks i jednog i drugog sastojka neodoljiva kombinacija, onda bi trebalo (ponovo) da probate ove kolače: tiramisu, kremaste kocke sa kiselom pavlakom i kafom i bečke kocke.

Ako ste, pak, više ljubitelj sladoleda, nema brige. Postoji vrlo jednostavan recept za koji je potrebno samo nekoliko sastojaka: voda, kondezovano mleko, slatka pavlaka i instant kafa, a više o napicima od kafe možete pročitati OVDE.

Ni tu nije kraj: da li ste probali punjene puslice, karamel štangle, voćne kocke (za voće predlog su, recimo, kajsije); zatim medenu krem tortu i slatke kruške? Sve poslastice su, naravno, sa kafom. Razne poslastice možete praviti i u kombinaciji sa jogurtom i kafom, pa i palačinke mogu da budu preukusne ukoliko se doda samo jedna kašičica mlevene kafe.

Zdravi slatkiši sa domaćom kafom

Da li ste znali da kafu možete iskoristiti kao sastojak u svojoj zdravoj užini? Kada su u pitanju zdravi slatkiši, kafa je dobar pokretač za radni dan, jer podstiče koncentraciju i pažnju. 

Čia (chia) je, inače, jedan od sastojaka koji se najviše konzumira prilikom zdrave ishrane ili tokom procesa regulisanja kilograma. Sada je čia „kompletna“ kao čia puding sa kafom, gde se preporučuje unos količine kafe od pola šolje. 

Ne smemo da zaboravimo ni kafa energetske kuglice, koje sadrže i urme bez koštica, ovsene pahuljice, puter od kikirikija, med, kakao prah i seme čie.

„Zar kafa nije dovoljna samo kao napitak“?

Naravno da kafa samo kao napitak može da bude dovoljna, ali praksa je pokazala da u kombinaciji sa zdravim sastojcima isto tako može da pokaže svoju zdravu stranu, a ne samo onako kako se većinski posmatra – kao sredstvo za razbuđivanje, koncentraciju i uživanje.

Uzmimo za primer ekstrat zelene kafe. Ova kafa je naširoko poznata najviše među ženskom populacijom, jer se veruje da delotvorno utiče na gubitak kilograma, zbog jakog dejstva na organizam, tako što ga „prečišćava“. Zelena zrnca dobijaju karakterističnu boju i aromu tek kada se preprže.

Kada se zrnca preprže, raste nivo hlorogene kiseline, koji utiče na regulisanje šećera u krvi nakon obroka, tako što sprečava apsorpciju ugljenih hidrata. Na sličan način, kafa kao sastojak uz zdrave namirnice može šarenoliko da utiče na naš organizam, a ne samo kao poslastica kojoj se radujemo.


Na kraju, kako biste se uverili u to da kafa može da bude sjajna poslastica vraćamo vas i na početak teksta i na sopstveni početak - na svoje jutro. Spremite kafu sa tamnom čokoladom. Vrlo brzo ćete videti istinu u onoj čuvenoj „po jutru se dan poznaje“.