Kako kafa utiče na nas?

29
Apr 2021
autor:

Miris kafe razbudiće čak i one osobe koje ne praktikuju ovaj vid užitka. Njena aroma je prosto nezaobilazan momenat u svakodnevnici 2,25 milijardi ljudi širom sveta. Kafu najčešće pijemo u ranim jutarnjim časovima i tako započinjemo dan. Kafa povezuje porodicu, prijatelje i kolege, a da li ste znali kako ona utiče na nas?


Kofein kao glavni sastojak kafe

Opšte je poznato da je kofein glavni sastojak kafe. To je zapravo prirodni alkaloid, koji utiče na naš centralni sistem, zahvaljujući njegovoj psihostimlativnoj supstanci.

Kofein se vezuje za adenozinske receptore i na taj način neutrališe umor. Umereni unos kofeina, što podrazumeva jednu do šest šoljica dnevno, pomaže nam da se usredsredimo i poboljšamo našu  mentalnu budnost. Kafa pojačava i naše fizičke performanse i ispijanjem jedne šoljice, sat vremena pre treninga, očekivani rezultati se mogu poboljšati za oko 11-12%. Kofein povećava i nivo adrenalina u našoj krvi, zahvaljujući kome ćemo naše telo pripremiti za fizički napor. Zahvaljujući kafi, naše telo proizvodi više serotonina i zbog toga dolazi do poboljšanja koordinacije. 


Kafa je bogata magnezijumom i kalijumom

Kafa nam pomaže prilikom sagorevanja energije, zbog čega dolazi do razgrađivanja nataloženih masti. Redovnim unosom ovakvog vida tečnosti u naš organizam možemo da izgubimo i višak kilograma. Pitate se na koji način? Odgovor je vrlo jednostavan. Magnezijum i kalijum su takođe jedni od bitnih sastojaka kafe, uz pomoć kojih telo koristi insulin i na taj način reguliše nivo šećera u krvi. Zahvaljujuči tome našem organizmu se smanjuje potreba za unosom šećera i slatkiša.

Kafa štiti naš mozak i telo. Njenim čestim konzumiranjem, smanjujemo rizik od pojave brojnih bolesti, a mnoga istraživanja su pokazala da korisnici ovog napitka žive duže. 


Kafa utiče na rad mozga

Da li ste znali da kafa utiče i na naše pamćenje? Nova studija je pokazala da konzumiranjem kafe povećavamo trajanje i količinu sećanja, što je vidljivo već nakon 24 sata. Ovaj podatak je od velikog značaja za studente i poslovne ljude, koji se vrlo često nalaze u situacijama kada im nedostaje koncentracija. Zahvaljujući kafi možemo brže i lakše da usvajamo novo gradivo i da ispoljimo svoju kreativnost. Uvek je lepše kada kafu pijemo u društvu, zato vam mi predlažemo da ovaj vid opuštanja češće praktikujete, kako sa kolegama na poslu, tako i sa porodicom i prijateljima. Takođe, kafa nam pomaže da se oslobodimo kreativnih blokada i podstiče nas na inicijativu. 


Postoje razne vrste kafa i verujemo da ćete uz pomoć naše Espresso kafe otkriti svoj omiljeni ukus, koji će pozitivno i produktivno uticati na vas. 

Ukoliko vas zanima i koje su razlike između domaće i espresso kafe, nešto više o tome možete pročitati u našem prethodnom tekstu.