Sezonske poslastice od kafe - pića za leto i zimu

19
Oct 2020
autor:

Kafa je, kao što je dobro poznato, jedan od globalno najpopularnijih napitaka. Koristi se na svim kontinentima, u svako doba godine i gotovo u svakoj prilici. Tokom leta tu su napici od kafe sa sladoledom, ledom i ostalim osvežavajućim dodacima, dok su tokom zime tu topliji napici od kafe, bilo tradicionalni, bilo sa raznim dodacima koji oplemenjuju njen ukus.


Treba napomenuti da je osnova za sve recepte Espresso (7-8 grama sveže mlevene kafe, snaga pritiskanja 15-20 kg, 20-30 sekundi ekstrakcije bi trebalo da proizvede 30 ml kafe uključujući penu).

Letnji napici

Affogato Royal

Ne postoji univerzalni recept za affogato, svako ga priprema na svoj način, pa možete i vi tako dodati i oduzeti nešto ovom receptu. Međutim, dva detalja su važna: slatka ledena kuglica sladoleda i da je utopite u dobrom, ne prejakom, espressu. 


Za Affogato Royal vam je potrebno 30 ml espressa, 1 kugla sladoleda od pistaća i liker. Redosled pripreme je takav da prvo sipate liker u kafu, pa onda dodate kuglu sladoleda i eventualno još neke dodatke ukoliko tako želite.

Iced Chocolate Latte

Iced Chocolate Latte je letnji napitak koji možete napraviti kod kuće na brz i jednostavan način.


Koristite espresso kafu, a slatkoću kafe možete prilagoditi svom ukusu. Latte kafa jednostavno znači puno mleka na pari, a za ledenu kafu je potrebno dodati dosta leda i hladno mleko. 


Pripremite espresso i pustite da se ohladi. Dodajte šećer, mleko, leda po želji u blender, prelijte espressom i dobro izblendirajte dok ne postane penušava. U čaše sipajte hladnu kafu i prelijte je čokoladnim sirupom.

Milky Dream

Milky Dream je napitak od kafe  za čiju pripremu vam je potrebno 30 ml espressa, 100 ml mleka, 1 kugla sladoleda straćatela, 1 kugla sladoleda od kokosa. Dodajte sladoled u hladno mleko i sipajte espresso preko. Poslužite sa 2 slamčice.

Zimski napici

Hazel shot

Ovaj zimski napitak možete pripremiti tako što ćete sipati liker od lešnika u čašicu i dodate mleko s ukusom vanile pažljivo niz ivicu čaše. Nalijte ristretto preko mleka kao poseban sloj i na vrh stavite šlag. Savet - ne mešajte napitak pre ispijanja!


Za pripremu ovog napitka potrebno je: 20 ml ristretta, 20 ml likera od lešnika, 20 ml mleka s ukusom vanile, šlag.

Cinnamon for a girl

Još jedan ukusni zimski napitak od kafe možete pripremiti tako što ćete sipati čokoladni sirup 2 cm ispod unutrašnjeg ruba čaše. Pospite cimetom i sipajte preko tradicionalni caffe latte. Na kraju pospite penu cimetom.


Za pripremu ovog napitka potrebno je: 30 ml espressa, 100 ml mleka, cimet u prahu, sirup od crne čokolade.

Double Nut Latte

Ovu listu završavamo napitkom koji će očarati vaša čula. Pripremite ga tako što ćete napuniti čašu likerom od lešnika i kokosovim sirupom, sipajte preko klasični caffe latte i pospite rendani lešnik preko.


Za pripremu ovog napitka potrebno je: 30 ml espressa, 100 ml mleka, 10 ml kokosovog sirupa, 15 ml likera od lešnika i rendani lešnik.Pravi ljubitelji kafe nikada ne odustaju od svog omiljenog napitka. Nema ni potrebe, samo ga prilagodite godišnjem dobu i svojim potrebama.