Najbolji aditivi za ukusnu espresso kafu: čokolada, vanila, cimet i drugi ukusi

24
May 2023
autor:


Da li volite jutra? Ali zaista? Jutro može biti magično bez obzira da li nas budi sunce ili kiša, da li je leto ili zima, da li je vikend ili radni dan…..Uz ukusnu espresso kafu započnite dan puni elana. Dozvolite gorkom ukusu kofeina da vas probudi i razdrma. Dobra, kvalitetna espresso kafa neka je uvek na dohvat ruke ali začinite nekad vaša jutra nekim novim ukusima i doživljajima ispijanja. Najbolji aditivi za ukusnu espresso kafu možda se kriju iza vrata vašeg kuhinjskog ormarića. Neki sigurno da. Ovo su naši predlozi kojim ukusima da obojite vaša jutra.

  •  Čokolada 

Ovu kombinaciju ste već sigurno probali, zar ne? Sa čokoladom je sve lepšeg ukusa pa tako i šoljica espressa. Posegnite za čokoladnim sirupom i dodajte ga vašem espressu; videćete kako gorčina polako nestaje i kako vaša šoljica kafe odjednom postaje slatkasta i po ukusu najbliža šolji tople čokolade. Ukoliko niste ljubitelj slatkog ali ukus čokolade volite, probajte sa kakaom u prahu. Vaš omiljeni espresso će zadržati potrebnu oštrinu uz blagi nagoveštaj ukusa čokolade, kakaa u pozadini. Vanila Najbrži način da vaša šoljica espressa zamiriše cvetno slatkastim mirisom je dodavanjem par kapi arome vanile. Ova dobro poznata aroma, sigurno je mnogima prvi izbor kada je reč o izboru slatkiša. A da li ste razmišljali da je i sa šoljicom espressa dobar spoj. Dobićete napitak bogatog ukusa i mirisa. Probajte.

  •  Cimet

 Ukoliko bukvalno želite da dodate začin vašoj šoljici espressa prvi i pravi izbor aditiva je sigurno cimet. Topao ukus cimeta se savršeno uklapa i diskretno ublažava gorčinu koja je karakteristična za espresso. Cimet je savršen dodatak vašoj kafi i ukoliko vodite računa o energetskom unosu kroz hranu i piće; dobićete nov doživljaj u ispijanju a da nećete dodati ni jednu jedinu kaloriju više. Poznati zdravstveni benefiti cimet praha su takođe dovoljno dobar razlog da ga dodate vašoj šoljici espressa. Učinićete omiljeni napitak zdravijim jer cimet povoljno utiče na smanjenje nivoa šećera u krvi i lošeg holesterola. Poznato je i njegovo antivirusno dejstvo kao i uticaj na ubrzavanje metabolizma. Začinite vaš espresso čarobnim prahom cimeta i ispratite magiju koja se dešava na više nivoa.

  •  Đumbir

I ovaj začin je dobar izbor za vašu šoljicu espressa. Čaj od đumbira ili sa dodatkom đumbira je već dobro poznat svima dok se kafa sa ovim začinom teže može naći u ponudi. Đumbir je takođe dobro poznat kao začin koji ima blagotvorno dejstvo na mnoge zdravstvene tegobe kao što su kašalj, bol u grlu, prehlada ili glavobolja. Ubrzava cirkulaciju tako da može dobro da vas zagreje u hladnim danima. Blago citrusnog mirisa ali ljutkastog ukusa, đumbir će dati potpuno novi doživljaj ispijanja šoljice espressa.

  •  Kardamon

 Ovo je tradicionalni dodatak mnogih jela ali i kafe u zemljama bliskoistočne regije. Ako ste imali priliku da popijete šoljicu kafe u nekoj od arapskih zemalja ili na letovanju u Turskoj sigurno ste osetili njenu specifičnu aromu. Ovaj začin se u tradicionalnoj medicini koristi kod infekcija usta, zuba i grla. Pored velikog broja vitamina kardamon je bogat i vlaknima tako da povoljno utiče na varenje. Sameljite sveže semenke kardamona i dodajte jako malo ovog praha u vašu šoljicu espressa; prepustite se bogatoj aromi i saznajte zašto kafu sa kardamonom u arapskim zemljama smatraju afrodizijakom.

  • Vodka

 Vodka i espresso predstavljaju savršen spoj. Dva jaka sastojka sama po sebi, a u kombinaciji predstavljaju duplu dozu energije i razbuđivanja. Ne bismo vam je preporučili kao prvu jutarnju opciju, osim ako tako ne želite, ali za razbuđivanje nakon napornog dana punog obaveza, može biti pun pogodak. Izaberite koktel Espresso Martini ili klasiku Crnog Rusa i nastavite u veče puni energije. 

Ukusi su različiti a mašta i hrabrost za eksperimentisanjem takođe. Postoji još pregršt aditiva kojima šoljicu vašeg espressa možete oplemeniti i uživati u novom iskustvu ispijanja. Budite hrabri i usudite se da probate neki novi ukus; možda tek pronađete vašu omiljenu kombinaciju da još više uživate u šoljici omiljenog espressa. Online HTML Editor This is real time online HTML Editor