Volite da eksperimentišete? Probajte kafu sa ovim ukusima

26
Dec 2022
autor:

Ljubitelj ste kafe i svaki dan započinjete sa ovim napitkom. Omiljeni predah od posla je na pauzi uz šolju dobre kafe. Najlepša kafa pije se posle dobrog ručka. Najintimnije priče dele se sa drugaricom uz omiljenu kafu..... Kafa je sastavni deo našeg svakog dana. Ljubitelji i obožavaoci ovog napitka znaju tačno šta žele u svojoj šolji. Jačinu, intenzitet, aromu, penu,.... A da li ste nekad pomišljali da to već divno iskustvo može biti još lepše. Tradicija nekih zemalja kao što su Maroko i Indija, postojbine začina, svedoče o konzumiranju ovog napitka na drugačiji način. Dodavanjem začina obogaćuje se ukus, dok istovremeno doprinosi zdravstvenom učinku ovog napitka na naš organizam.

 

IZABERI SVOJU AVANTURU I PROBAJ KAFU SA OVIM UKUSIMA

 

Ukoliko želite da dodatno oplemenite ukus vašeg omiljenog napitka, bez dodavanja kalorija kao što su sirupi, zaslađivači, kremovi sa aromom..., začinite malo stvari sastojcima iz vaše kuhinje.

Kada birate koji začin da dodate vodite se vašim omiljenim ukusima. Najbolji način da pronađete najbolju kombinaciju je da eksperimentišete i da pokušate da stvorite vaš obožavani ukus (kao kod kolača) u šoljici kafe.

Klasični začini koji se nalaze u većini naših kuhinja su uvek dobar izbor. Cimet, muskatni orah, karanfilić,.... đumbir, zvezdasti anis, kardamon, piment.... Kafa sa ovim ukusima nikoga ne ostavlja ravnodušnim.


Možete posegnuti i za već pripremljenim mešavinama začina kao što su miks za pitu sa jabukama, pitu od bundeve, speculas kao poseban začin koji će vašu kafu pretvoriti u omiljeni keks...

Dodavanjem zrna kakaa ili kakao praha obogatićete ukus voljene čokolade u vašem omiljenom napitku.

Ako ste već ozbiljan avanturista i volite da eksperimentišete probajte kafu sa ukusom chillija ili cayen paprike. Posegnite za ovim vrućim začinima i ne preterujte - manje je više u ovom slučaju. Još jedan eksperiment za one najhrabrije može biti dodavanje narendane korice limuna ili limete u kafu. Ukoliko omiljeni napitak volite više da pijete kao hladan, ovo je pravi izbor za vas.

 

KAKO DODATI ZAČINE I SKUVATI KAFU SA OVIM UKUSIMA

 

Postoji par načina za dodavanje začina u vašu kafu. Za razliku od sirupa i aromatizovanih kremova koji se dodaju na kraju, začine koje želite dodajte već u fazi kuvanja kafe. Najlakši način jeste da već samlevene začine dodate u vašu omiljenu mešavinu kafe i pomešate ih zajedno. Ukoliko više volite „prirodan“ način pripreme i želite da dodate celovite začine, pripremite se za mnogo više arome i svežeg ukusa. U vaš mlin za kafu dodajte zrna omiljene kafe i sveže, celovite začine i sameljite ih zajedno. Ukoliko je ovo vaš izbor mlin će vrlo verovatno upiti arome mešavine. Savetujemo vam da koristite poseban mlin ili da veoma dobro očistite mlin nakon korišćenja ove metode, ali budite spremni da će ovo uticati na aromu vaše sledeće mešavine - kafe.

 

EKSPERIMENTIŠITE KOLIKO ZAČINA JE POTREBNO ZA SAVRŠENU KAFU SA UKUSIMA

 

Kada je dodavanje začina u kafu u pitanju postavlja se pitanje prave mere. Kao i za sve do sada pomenuto merite prema vašem ukusu, vašem srcu. Svako ima svoj omiljeni začin, miris, ukus,... tako je i mera istog individualna. Dobar početak je pola kašičice mlevenog suvog začina na šest šoljica kafe. Imajte na umu da su sušeni začini intenzivniji nego sveži. Eksperimentišite i uz dosta pokušaja, pa i grešaka doći ćete do svoje prave mere koja će odgovarati vašem ukusu.

I jedan mali savet kako da u potpunosti uživate u kafi sa novim ukusima: dodajte malo soli u kafu.

Dodatak soli preseći će gorčinu i kiselost kafe i moći ćete da uživate u čistim ukusima koji gorčina neće maskirati. Ukoliko volite gorak ukus koji kafa donosi, preskočite ovaj korak.

 

U kojoj novoj kafi sa ukusima ćete uživati?