Umetnost uživanja u kafi

14
Mar 2014
autor: admin

Ne zanemarujte sitna zadovoljstva. Složićete se sigurno, kafa je među prvim stvarima koje vam padnu na pamet kada se probudite. Prva espresso kafa pojavila se početkom 20. veka u Italiji, a od tada je, sa određenim, često ne malim razlikama, možemo naći u svim delovima sveta. Kafa stimuliše razmišljanje, koncentraciju, strast i održava nas budnim. Bilo da Vam je najbitnija ujutru ili dok odmarate posle večere, često su ovi momenti onih “naših 5 minuta” u toku dana. Neki više vole tursku, ili kako god da je nazivate, neki razne mlečne varijante, a nekima je ipak omiljena dobra, jaka espresso kafa

espresso kafa soljice

Ukoliko ste pravi ljubitelj, to ipak ne znači da će Vam se sve vrste kafe dopasti. Ukoliko ste putovali, sigurno ste se našli u situaciji da očekujete jedan, a dobijete potpuno drugi ukus kafe. Na primer, ukoliko popijete tradicionalni espresso u Rimu, u Turskoj, Etiopiji ili ovde u Srbiji, popićete četiri potpuno različita napitka.

 

Čega ne sme da manjka u espresso kafi?

 

Pena, jačina i aroma – samo postojanje svih ovih elemenata i dobar odnos njihove količine, učiniće nam uživanje potpunim. Da bismo postigli ovo, posebno vodimo računa o tri faktora: temperaturi, pritisku koji stvara pumpa i količini kafe. Karakteristike pene ( kreme ) često su dobar pokazatelj dobrog espressa – pena treba da je kompaktna, debljine nekoliko milimetara i da se, kada promešate kafu kašičicom, ona ne razbije, a boja joj je približna boji lešnika. Šećer, mleko, sa ili bez – ukoliko niste već opredeljeni isprobajte sve varijante, dok ne dođete do one koja najviše godi Vašem nepcu.

 

Kako kod kuće možete da uživate u savršenoj espresso kafi?

 

Aparat za espresso kafu

Užitak koji proživite u kafićima dok pijete “kratak” ili “produženi” espresso možete da prenesete i u svoj dom. Priuštite sebi dobar aparat za kafu, iz kojeg će espresso kafa nesumnjivo da Vas zadovolji poput one u omiljenom kafiću. Odličan primer takvog aparata jeste recimo La Piccola Perla – kompaktan aparat pogodan za kućnu upotrebu. Odlikuje ga poseban dizajn sa metalnom oplatom i staklenim tankom za vodu, pa je količina lako podesiva. Upotreba je krajnje jednostavna, i veoma brzo ćete osetiti dobro poznati miris kafe. Ako ste skloni modernijoj varijanti, razmotrite slične aparate koji rade na kapsule. Dobri poznavaoci će prepoznati nešto drugačiji ukus, pa ukoliko niste – isprobajte, možda Vam se dopadne.