Oni poznaju dušu kafe: bariste

17
Oct 2014
autor: admin

 

Zanimanje koje je u svetu gastronomije sve traženije i popularnije s razvitkom kulture ispijanja kafe jeste barista. Ko su zapravo bariste i čime se bave? Iako na prvi pogled deluje jednostavno, ovaj posao vrhunskog poznavaoca kafe ni u kom slučaju nije lak. Barista, da bi bio dobar u svom poslu, mora poznavati svaki korak koji kafa prolazi na svom putu, od načina uzgajanja biljke, pa sve do posluživanja. 

No, krenimo redom. Reč „barista“ danas predstavlja uobičajen naziv za osobe kojima je zanimanje priprema i posluživanje kafe na vrhunskom nivou. Ovaj naziv, kao i mnoge najpopularnije vrste kafe na svetu, potiče iz Italije, a osnova mu je reč bar. Na italijanskom jeziku reč označava osobu muškog ili ženskog pola koja radi u kafiću, za šankom, i priprema kafu (nešto poput šankera na srpskom jeziku). 

 

Međutim, pravo umeće s kojim uspešan barista barata mnogo je veće nego što bi se iz naziva moglo zaključiti. Iako postoje i kafići u kojima barista jednostavno uključuje i isključuje automatsku mašinu za espresso, pravi barista jeste onaj koji poznaje ručni proces pravljenja ove, kao i mnogih drugih vrsta kafe. Njihov posao zahteva da poznaju vrste i poreklo zrna kafe, način prerade, kao i detalje poput slaganja određenih vrsta kafe s drugim ukusima i začinima. 

 

Osoba koja želi da se bavi ovim poslom, mora do detalja da zna kako se priprema savršena šoljica espressa, s obzirom da je upravo ova vrsta kafe osnova mnogih drugih popularnih napitaka, poput kapućina ili makijata. Takođe, barista mora u svakom trenutku da zna kako se pripremaju razne vrste alkoholnih i bezalkoholnih koktela s kafom. Još jedna veština koju bariste poznaju je i latte art, odnosno umetnost ukrašavanja kafe penom od mleka, koja pored umetničkog dara pokazuje i sposobnost bariste da napravi savršenu šoljicu kafe.

 

Danas se u svetu organizuju i takmičenja barista. Ovo je prilika za bariste da pokažu svoje umeće pred drugima, i da dobiju priznanje za svoj (često veoma stresan) rad. Najprestižnije takmičenje ove vrste, Svetsko prvenstvo barista, održava se jedanput godišnje. Prvo Prvenstvo održano je 2000. godine u Monaku, a od tada do danas održano je petnaest puta. Tokom takmičenja, barista ima zadatak da za samo petnaest minuta pripremi i prezentuje čak dvanaest vrsta kafe – četiri espressa, četiri kapućina i četiri jedinstvene mešavine kafe (bez alkohola). Zanimljivo je pomenuti da ni jedan od dosadašnjih pobednika ne dolazi iz zemlje postojbine ovog zanimanja, Italije, dok je titulu do sada odnelo najviše barista iz Skandinavije. 


Kako postati uspešan barista? 

 

Jedna od veoma važnih karakteristika barista jeste da bude veoma koncentrisan i opušten. Jer kako drugačije zapamtiti sve te detaljne narudžbe u sred jutarnje gužve? Uz savladavanje osnovnih principa pripreme kafe, dolazi i znanje o samoj kafi – odakle ona dolazi, koje vrste kafe postoje, pa čak i koji su efekti koje kafa, odnosno kofein, ima na osobu koja je pije. Jedan od najpopularnijih lanaca kafeterija na svetu, Starbucks, šalje svoje bariste na obuku kako bi do detalja naučili sve o kafi, i pripremi svake stavke sa Satrbucksovog podužeg menija.