Može li se postići bolji efekat treninga uz šoljicu kafe?

22
Oct 2021
autor:

Koliko benefita ispijanje kafe ima pre treninga, na poslu, sa prijateljima nekad ni sami nismo svesni. Međutim, najviše nas uvek buni da li je dobro piti kafu pre ili posle treninga, da li se mogu postići bolji rezultati, da li će loše delovati na nas i slično. 

Ako vas zanima kako uz kafu možete postići bolji efekat na treningu, na pravom ste mestu.  

Što se tajminga tiče, smatra se idealnim kad kafu popijete ujutru, sat vremena pre treninga ili popodne, ako trenirate pre 18h, takođe sat vremena pre. 

Ako birate kafu posle treninga, gledajte da to ne bude 6 sati pre odlaska na spavanje, jer u tom slučaju kafa može imati negativan efekat na vaš san, što se kasnije može odraziti na vaš organizam i na trening. 

Neki od benefita učinkovitosti treninga uz šoljicu kafe su: 

Poboljšanje fizičkih performansi 

Prema pojedinim istraživanjima, smatra se da kofein utiče pozitivno na poboljšanje fizičkih performansi tako što daje više snage, utiče na izdržljivost i na jaču otpornost tela. To sve doprinosi tome da vaše mogućnosti rastu i da iz treninga u trening budete sve bolji.   

Jača koncentracija 

Koliko vam se puta desilo da ste se posle kafe osećali energičniji, bolje skoncentrisani i nekako izoštreni? Upravo je to stanje jedan od benefita kafe pre treninga. Ukoliko kafu popijete u pravo vreme, dakle 45 minuta do sat vremena pre treninga, onda će ona najpozitivnije delovati na vas. Ipak se kofein smatra prirodnim stimulansom koji utiče na rad mozga i koji ima pozitivan uticaj na koncentraciju tokom vežbanja. 

Jača koncentracija + vežbanje =  Efikasniji pokreti. 

Sagorevanje masti 

Zahvaljujući kofeinu masti se brže razgrađuju i metabolizam se ubrzava. Ono što je interesantno jeste da kafa popijena pre treninga pomaže da se masti brže sagorevaju i do nekoliko sati posle treninga. Pored toga, kofein utiče i na smanjenje apetita. 

Gubitak kilograma 

Ako trenirate rekreativno i cilj vam je gubitak kilograma, u tom slučaju je šoljica kafe pre treninga i te kako preporučljiva. Poznato je već da kafa sadrži magnezijum i kalijum koji pomažu telu da reguliše insulin i nivo šećera u krvi. Uz sve to organizam ima manje želje za slatkišima i raznoraznim grickalicama. Shodno tome, uz kafu možete izbaciti neke “loše” navike kad je ishrana u pitanju. 

Dobra ishrana + Trening = Gubitak kilograma. 

Smanjuje bol u mišićima

Kao jedan od benefita ispijanja kafe pre treninga, navodi se i to da se, prema istraživanjima, onima koji je popiju javlja manji bol u mišićima, što daje mogućnost da uradite možda koje ponavljanje više sa ili bez opterećenja, da istrčite intervale brže...


Kad samo sagledamo ove benefite, shvatamo da se bolji efekat treninga uz šoljicu kafe može postići. Samo je bitno naglasiti da se ne sme preterati sa unosom. Pošto upravo male količine mogu dati sjajne rezultate.