Crteži na površini kafe koji su osvojili svet

30
Jan 2019
autor: ljilja
Danas, kada je trend crtanja tamnijom i svetlijom penom kafa koje ispijamo u sve popularnijim kafe barovima već uveliko ustaljen, teško je setiti se kako je naša šoljica kafe izgledala pre divnih crteža. Umetnost crtanja mlečnom površinom kafe pojavila se još osamdesetih godina prošlog veka, a među raznim tehnikama, najpoznatija i najčešća jeste etching tehnika koja podrazumeva crtanje olovkom za latte art. Kremaste kafe sa penom koje su najlepše kada ovaj napitak pravimo uz pomoć aparata , najpogodnije su da barista umetnik na njima pokaže svoju kreativnost i umeće kreiranja slika i crteža koji ostavljaju bez daha. Sveže pržena kafa, dobar espreso aparat i visok kvalitet kafe, preduslovi su za kreiranje savršenog crteža raznih boja i oblika. Latte art obožavaju kako profesionalni baristi, tako i svi koji dobiju šoljicu kafe sa srcem, listićem ili zanimljivom šarom. Kao i u svakoj veštini, tako i u crtanju kafe izdvojili su se posebno vešti majstori. Ovo su neki od istaknutih:

Lee Kang Been

Trenutno najpoznatiji barista umetnik stvara pravu malu umetnost sa penom od kafe. Njegov rad prepoznatljiv je po sjajnim crtežima na beloj kremi i po živim bojama, ali i jasnim konturama koje daju utisak pravog crteža crtanog olovkom i bojicama.




Izvor: https://www.instagram.com/leekangbin91/

Daphne Tan
 
Pena koja „iskače“ iz kafe? Daphne je prava majstorica u tome! Razne životinje, njihove grimase i svaka linija na svom mestu, nateraće vas da se zapitate da li je u kafu upala pufnasta igračkica. Ipak, radi se o veoma kreativnoj umetnici i ako dobro prelistate njen profil, primetićete da i sama pomera svoje granice.

 
 

 

 

Izvor: https://www.instagram.com/periperipeng/

Emily Coumbis

Sve dugine boje su njena inspiracija! Ova devojka na peni kafe kreira žive oblike, upečatljive crteže i ume da sklopi boje tako da u šoljicu ne možete da prestanete da gledate. Ako slike na kafi menjaju raspoloženje, njene su toliko veselih boja da nema tog ružnog dana koji ne može biti popravljen!
 

 

 

Izvor: https://www.instagram.com/em321/

Zaključak je jednostavan: osim što njen ukus, miris i sama činjenica da postoji ulepšavaju naša jutra, dane i vreme provedeno s prijateljima, kafa je više od napitka! Ona je veliko polje otvoreno za kreativnost i neizostavna esencija najfinijeg uživanja. Ako preferirate da je pijete isključivo savršenu, sa crtežom ili ne, znate da smo za ovu vašu želju uvek tu .