Znate li za ove vrste kafe?

7
Oct 2016
autor: admin

Restorani u Inđiji, Beogradu, Novom Sadu, Nišu i svim drugim manjim i većim mestima u Srbiji gotovo bez razlike imaju u svojom ponudi espreso kafu. Kratki, dugi, sa mlekom, šlagom, kafe late, makijato, kapućino… Verujemo da ste sve ove kafe već isprobali i da su vam dobro poznate. Predstavljamo vam one malo drugačije.

Slaba vs jaka kafa

Café americano je espreso kafa koju će neki staviti pod navodnike, jer je razređena vodom. Namenjena je onima koji ne vole jaku kafu. Tu je i obrnuta kafa, takozvana Kaffee verkehrt. Ona se priprema sa vise mleka, pa podseća na belu kafu. Ko ne voli mnogo mleka, može da se opredeli za Noisette,  kafu sa nekoliko kapi mleka. Oni koji vole jaku kafu izabraće Café brulot. To jaka kafa, koja se sipa preko izmrvljenog leda, a dodaje se kašičica maraskina, konjaka ili ruma. Café granite je takođe jaka, zaslađena kafa, koja se nakon kuvanja zamrzne.  Ona se potom izmrvi, pa se sipa u šoljicu i potom se prelije likerom od kafe. 

 

Café americano

Pun užitak u šoljici kafe

Kaisermelange ili carska mešavina može se smatrati i poslasticom od kafe. Ona predstavlja žumance umućeno sa šećerom, u koje se doda malo mleka i konjaka, a potom se sve prelije crnom kafom. Slatka varijanta je i Konsul, kafa sa tečnom slatkom pavlakom. Onima koji vole med dopašće se Melange. Ovde se pomešaju iste količine kafe i mleka, koje se zaslade sa medom. Služe se u velikim šoljama. Naravno, umesto meda može da se koristi šećer. Ljubitelji pomorandže uživaće u Café orange. Ovaj napitak obogaćen je šlagom i likerom od pomorandže.


Kaisermelange

Kafa i alkohol

Ko voli da nazdravi uz kafu, miože da se opredeli za kombinaciju dva u jedan. Tako možete da uživate u kafi sa nazivom Pharisaer. To je zagrejan rum, koji se prelije  sa jakom kafom, zaslađenu šećerom i šlagom. Café royal svideće se onima koji vole konjak i rakiju. Ova jaka kafa je zaslađena i flambirana ovim pićima. Caffe corretto je verovatno i najpoznatija espreso kafa u ovom stilu, u koju se dodaje lozovače, što je posebno poznato za sever Italije, kao i likerom od badema, čemu su vise naklonjeni južnjaci.  

 

 Café royal