Znate li da prepoznate i napravite dobar espresso?

26
Sep 2016
autor: admin

Ukoliko vam je espresso kafa omiljeni način pripreme kafe, onda sigurno već znate da prepoznate koja je napravljena kvalitetno i na pravi način, a koja i ne baš. To zavisi prvenstveno od kvaliteta kafe, samog aparata, ali i bariste. U male tajne velikih majstora ne treba zalaziti, ali postoji minimum znanja koje sami možete da usvojite i tako u svom domu napravite espresso kakav priželjkujete. 

Kako se pravi dobra espresso kafa?

Podrazumeva se da u svom domu posedujete espresso aparat koji je ispravan. Važno je da ima jak pritisak, koji bi trebalo da parom istisne aromu. Ovo se odnosi i na male aparate, koji koriste kapsule. Ukoliko imate one koji koriste mlevenu kafu, važno je da posuda u kojoj stoji bude čista, pogotov ako ste pre toga već pravili kafu. Za potpuni ugođaj važno je da vam šoljica u koju ćete sipati kafu bude topla. Birajte samo kafu koja je kvalitetna, jer ukus napitka najviše zavisi od toga. Na red dolazi način pripreme kafe, u smislu dužine i dodavanja mleka i šlaga. Kratka espresso kafa je slikovito rečeno prst kafe. Poslužuje se u maloj šolji i u mililitirima iznosi 20. Normalna dužina espressa je od 34 do 40 mililitara, dok produženi ima 60 mililitara i obavezno se služi u većoj šolji. Pravilno je da se koristi punomasno mleko, jer ono pojačava ukus kafe. Ukoliko dodajete šlag, pola kašičice ide za kratki espresso, dok najviše kašika ide za duže varijante.

Kako da prepoznate dobar espresso?

Dobra espresso kafa odmah će vam "zapasti" za oko. Prvenstveno pogledajte penu. Ona bi trebalo da bude ravnomerna, debljine dva milimetra i bež boje. Ne bi trebalo da se vide tamni obodi, jer je to znak da je kafa duže točena. Miris bi trebalo da vas podseti na prvu jutarnju kafu, a ukus da bude jak. Gust espresso je dobar espresso. Ono što je takođe odličan pokazatelj da je kafa vrhunski spremljena jeste da možete da je pijete bez šećera i mleka. 

    

Latte art

Kao i sve u vezi sa espresso kafom i ovo ima veze sa Italijom. Latte art ili umetnost ukrašavanja kafe pokazaće vam da je barista spreman u pripremi ovog napitka. Tehnika se ogleda u posebnom načinu na koji se sipa vrelo mleko  u kafu. Tako će vas obradovati rozete, leptirići, srca, pa čak i ispisane poruke ili njuškice pandi.