Vreme za kafu nije uvek – saznajte koje je ono pravo!

21
Dec 2016
autor: admin

Mnogi od nas teško će se odlučiti da promene staru naviku  da čim otvore oči uključe svoj espresso aparat ili da stave džezvu da zagreju vodu za kuvanje kafe. Čak i kada stignemo na posao ne bismo trebali ovo da radimo. Odgovor na pitanje “Zašto?” dao nam je neurolog Stiven Miler sa univerziteta u Merilendu. On tvrdi da bi prvu kafu trebalo popiti kasnije.

Kada je pravo vreme za prvu šoljicu kafe?

Prema Milerovom istraživanju, prvu šoljicu omiljenog napitka trebalo bi popiti između pola 10 i 11. Naime, on tvrdi da je tada nivo kortizola nizak, a to utiče na našu pospanost. Kortizol je hormon koji je najviši nakon buđenja, odnosno između 8 i 9 sati i utiče na to da postanemo aktivni. Samim tim, unošenje kofeina nema efekta, nego se potire. Sledeći termin za kafu je novo opadanje nivoa kortizola, a ono je između 13.30 i 17

Koja vrsta kafe se pije u koje vreme?

Na našim prostorima je uobičajeno ispijanje domaće, crne kafe, a vrlo često se razmuti u šolji i instant kafa. Poneko ima espresso aparat na radnom mestu, dok drugi odlaze u obližnje kafiće kako bi uživali u svojoj dozi kofeina. Ukoliko zaista želite da pratite pravila ispijanja espresso kafa, koja možete primeniti  i na druge kafe koje preferirate, onda morate da znate satnicu svojih napitaka. Prvo, najčešće se pre obroka piju kafe sa mlekom, odnosno kapućino ili Café latte, koji obiluje mlekom. Ove kafe ne treba piti nakon podneva. Doručak, ručak ili večera završavaju se espresom ili makijatom, koji u sebi ima svega nekoliko kapi mleka.

Zašto volimo kofein?

Kafu biramo, između ostalog, jer sadrži kofein, a on je prirodni psiho stimulans. U šolji domaće kafe pronaći ćemo 115 miligrama, u šoljici espreso kafe 100 miligrama, a u šolji instant kafe 85 miligrama kofeina. Osim što nas razbuđuje, kofein podiže pritisak, i omogućava nam da brže reagujemo, odnosno utiče povoljno na naše reflekse. Kako bismo do maksimuma iskoristili njegovo povoljno dejstvo, važno je da se pridržavamo satnice i pravog vremena za ispijanje jednog od omiljenih napitaka širom sveta, koje je u vrhu zajedno sa vodom i pivom.