Vending aparati za kafu

8
Sep 2014
autor: admin

Od davnina do današnjih dana, kafa se pripremala na razne načine. Već u devetnaestom veku prepoznajemo pripremu nama najbliže, tradicionalne kafe, koja je izgledala tako što se mlevena kafa kuvala u vodi, a nakon sipanja u šolju se, baš kao i sada, pre ispijanja malo čekalo, dok se talog ne slegne na dno. Drugi, nešto drugačiji način datira iz Italije po kome nosi i naziv, pa se takozvanom Venecijanskom metodom kafa pravila na način da se vrela ili kipuća voda prelivala preko kafe. 

Pronalazak parne mašine, industrijska revolucija i generalno  automatizacija doveli su do razvoja urbanih sredina, mnogih pronalazaka i promena pa je, generalno, život postajao sve brži. Sve ovo odrazilo se i na pripremu omiljenog napitka. Promene i dolazak mašina su prožimali sve aspekte života, pa su se tako javile i potreba i želja za aparatom koji će praviti kafu.

Nakon nekoliko neuspelih pokušaja, na sajmu u Milanu 1901. godine, predstavljen je prvi aparat za pravljenje kafe. Jedan italijanski inženjer patentirao je i predstavio ovaj aparat za pripremu espresso kafe i udario temelje jedne čitave industrije, koja se rapidno razvijala. U užurbanom stilu života kafa se brzo ispijala, a sve brže i brže i pripremala.

Od tada, nastavljaju se inovacije u pripremi kafe i aparatima koji su joj namenjeni. Jos jedan korak dalje jesu vending aparati. Naročito pogodni za poslovne i slične prostore, vending aparati veliki su korak napred. Praktični, sa svojim atraktivnim spoljašnjim izgledom lepo će se uklopiti u svaki ambijent, a među prednostima im je i ekonomičnost, budući da troše veoma malo energije i vode, a naravno – i zbog uštede vremena svih nas jer sa ovakvim aparatima omiljeni napitak dobijate za svega nekoliko sekundi. Plus, a što je takođe veoma bitno pri opremanju prostora, sa ovakvim aparatom eliminišete potrebu za kafe – kuhinjom i za potrebe pripremanja kafe možete izdvojiti znatno manje prostora.  Naročito vending aparate viđamo u poslovnim prostorima, bolnicama, školama i mnogim drugim ustanovama. Ipak, ovakav uređaj pokazaće se u najboljem svetlu maltene svuda.

Šta je takođe ključno za prave ljubitelje kafe? Ako se odlučite za kafu iz ovakvog aparata, ne gubite na kvalitetu omiljenog napitka. Sveže samlevena espresso kafa i dodaci, kao što je mleko, čokolada ili čaj, daju izvanredan ukus svim vrstama napitaka iz vending aparata. Često kod ovakvih aparata možete birati i između dvadeset i više vrsta napitaka, a za veoma pristupačnu cenu. Aparati su praktični i laki za upotrebu, a i sistemi plaćanja su veoma jednostavni. Jednom postavljen u vašem prostoru, vending aparat čini da vam je omiljeni napitak dostupan 24 časa dnevno, i za svega nekoliko trenutaka u ruci ćete imati  kafu prepoznatljivog mirisa i arome.