Umetnost pravljenja kafe iz aparata

3
Jun 2022
autor:

Konačno ste izabrali i otpakovali svoj aparat za kafu, ali niste sigurni na koji način napraviti vaš omiljeni napitak i koliko tačno kafe sadrži.

Čak i najveći ljubitelji i poznavaoci kafe se ponekad nađu pred dilemom- šta je šta i na koji način se pravi određena vrsta kafe.

Espreso, latte, makijato, lungo…Svaki od ovih napitaka se razlikuje po količini kafe, mleka, sadržaja pene.

Pokušaćemo da vam pomognemo  kako biste sebi i vama dragim ljudima napravili omiljenu kafu baš kao profesionalni barista iz vaše omiljene kafeterije.

Espresso 

Espresso je kafeni napitak koji se dobija uz pomoć aparata u kojem se vrela voda pod jakim pritiskom propušta kroz kafu. Proces pravljenja espresso kafe je veoma kratak, meri se sekundama. Tradicionalno se služi u kratkoj šoljici napunjenoj do pola. Dobar espresso se prepoznaje po penastoj strukturi koja se nalazi na površini kafe, ta penasta struktura naziva se krema i umetnost je napraviti je.

Razlikujemo kratki i produženi espresso.

Kratki espresso se naziva ristreto. Po pravilu je sadrži 20ml kafe jakog i punog ukusa. Među baristima je ta količina poznata kao jedan shot espressa.

Produženi ili dupli espresso poznat je još pod nazivom lungo. Sadrži double shot espressa ili 40ml. Pravi se tako što se u šolji prvo napravi jedan espresso, a potom doda drugi.

Druge kafe iz aparata

Kada uspete da napravite espresso po vašem ukusu, zahvaljujući toj šoljici kafe možete napraviti različite varijacije kafe.

Ukoliko ste ljubitelj malo mleka u espressu, onda pravite machiatto.

Machiatto se pravi tako što se u espresso doda malo mleka i malo pene od mleka.

Dodavanjem masnijeg mleka pojačaćete ukus kafe.

Zatim, možete napraviti kapućino u čiji sastav ulazi ⅓ espresa, ⅓ mleka i ⅓ mlečne pene uz pomoć koje se pravi prelepa krema koja se nalazi na vrhu.

Za one koji nisu ljubitelji jakih kafa, već vole da popiju razblaženu verziju sa puno mleka pravi izbor je latte machiatto.

Latte machiatto se pravi tako što se u 2dl toplog mleka doda jedan shot espressa.

I za kraj, uz pomoć aparata za kafu, možete dobiti pravu poslasticu kao što je moka kafa koja je kombinacija kapućina i čokolade.


Ovo su samo osnove vezane za vrste kafe iz aparata, osnove koje možete naći u ponudi u svom lokalnom kafiću. Postoji još niz kombinacija i varijacija koje potiču od samo jednog shota espresso kafe, a na vama je da vežbate i istražujete.

Intenzivno druženje sa vašim aparatom za kafu vremenom će u vaš dom uneti nove ukuse i arome. Izbor je samo na vama!