Ukusne poslastice sa kafom

14
Dec 2016
autor: admin

Praznični dani stižu, a trpeze će biti bogate. Ono što sigurno neće izostati jesu slatkiši. Sve te kolače  i torte verovatno smo već isprobali, pa se usudite da eksperimetišete. Uđite u 2017. godinu sa ukusima kafe u poslasticama. Sigurni smo da ćete uživati!

Džejmi Oliver preporučuje...

Ovaj kolač ne može da bude loš, ako ga obožava svetski poznati kuvar! Potrebno vam je 20 mililitara espresso kafe, 200 grama grubo mlevenih badema, 200 grama crne čokolade, 175 grama putera, 70 grama šećera u prahu i četiri jajeta.  

Kafu puter i čokoladu otopite na pari. U drugoj činiji umutite žumanca sa šećerom. Dodajte kafenu smesu, pa bademe. U trećoj činiji mutite belanca do čvrstog snega, pa ih umešajte u prethodnu kombinaciju. Stavite papir za pečenje u pleh, istresite smesu i pecite 30 minuta na 170 stepeni. 

Na brzaka...

Ljubitelji kafe koji vole da prave kolače u sličnom vremenskom roku u kom pripremaju i svoj omiljeni napitak obradovaće se ovom desetominutnom receptu. Pripremite dva decilitra espresso kafe, pet decilitara slatke pavlake i dve kutije keksa.

Mutite kafu i pavlaku, tako da smesa bude čvrsta. Keks umačite u fil i ređajte u pleh, dok sve ne potrošite. Potrebno je ostaviti da se ohladi u fružideru tokom noći.

Kafa i čokolada...

Ovo je neodoljiva kombinacija, koja nas podseća na trenutke opuštanja, a upravo ćemo to raditi tokom praznika. Za koru vam je potrebno: četiri jajeta, velika šolja šećera, isto toliko ulja i crne kafe sa mlekom, 25 grama kakaoa, dve šolje brašna i prašak za pecivo. Fil čini 500 mililitara mleka, šest kašika šećera, dve kašike gustina, kašika kakaoa i 80 grama čokolade za kuvanje. Još ćete po ukusu pripremiti mlečnu ili belu čokoladu.

Prvo umutite šećer sa jajima, pa dodajte kafu, kakao i ulje, a potom pomešano brašno i prašak. Polovinu sipajte u pleh, koji ste posuli brašnom, pa zapecite kratko, na 180 stepeni. Skuvajte fil od mleka, šećera i gustina, pa dodajte ostatak i prohladite. Sipajte preko kore koju ste kratko zapekli i prelijte drugom polovinom. Pecite 35 minuta na istoj temperaturi. Kada se kolač ohladi, dekorišite ga čokoladom koju ćete otopiti.

 

Kafeni zalogaji...

Oni koji vole instant kafu, uživaće u ovom receptu u kome ukus kafe dominira. Sastojci: četiri jajeta, sedam kašika šećera, četiri kašike pekmeza ili džema, pola šolje pavlake, četiri kašike ulja, tri vrećice instant kafe, sedam kašika brašna, pola kesice praška za pecivo, šolja mleka, dve kesice šlaga. 

Mutite žumanca sa šećerom, pa lagano dodajte džem, pavlaku, ulje i  jednu vrećicu kafe. Potom uspite brašno, pomešano sa praškom za pecivo. U drugoj posudi umutite belanca i dodajte smesi.  Pecite 20 minuta na 220 stepeni. Ugrejte mleko do ključanja i dodajte drug vrećicu instant kafe. Vruću koru ovim prelijte. Kada se ohladi, umutite šlag u koji ćete dodati treću vrećicu kafe.  

Srećni praznici!