U poseti novoj kafeteriji Everyman Espresso u Park Sloupu u Bruklinu

22
Mar 2017
autor: admin

24. FEBRUAR 2017, AUTOR: DŽORDAN MAJKLMEN (JORDAN MICHAELMAN)

Još 2011. godine sam čuvenu kafeteriju Everyman Espresso u 13. istočnoj ulici na Menhetnu nazvao ,,svojom omiljenom kafeterijom u Njujorku’’ i šest godina kasnije se nije mnogo toga promenilo. Ili barem nije za mene; došao sam dotle da rezervišem smeštaj u Njujorku isključivo u blizini Ist Vilidža kako bih, makar nakratko, mogao da se pretvaram da sam jedan od brojnih i egzotičnih redovnih posetilaca ove kafeterije. Međutim, mnogo toga se promenilo za Everymana, a obzirom da se ovaj brend sa Menhetna 2012. godine proširio na novu lokaciju u Sohou, a ove godine je otvoren novi član porodice: Everyman Espresso Park Slope, prvi u Bruklinu.

Novi Everyman se prostire na malo manje od 40 kvadratnih metara na ćošku 5. avenije i ulice Digro, u samom centru Park Sloupa. Generalni direktor Everymana Sem Piniks (Sam Penix), koji je tražio novu lokaciju u četiri od pet gradskih opština - ,,samo sam Stejten Ajlend preskočio’’ – preuzeo je prostor u kom je pre toga bio smešten Venticinque, lokalni kafe bar koji nije privlačio mnogo gostiju. ,,Bila je to prenatrpana, pomalo prljava kafeterija sa malim prometom’’, kaže Piniks, koja je sad pretvorena u mesto puno svetlosti sa dobrom ventilacijom, zahvaljujući saradnji između finasijskog direktora i suvlasnika Sema Luontina (Sam Lewontin) i arhitekte Džejn Kim (Jane Kim), koja već dugo radi sa Everymanom. Piniks kaže da je Kim,,sjajna u tumačenju moje estetike i vizije Sema Luintina u pogledu rasporeda i efikasnosti’’, opisujući njihovu saradnju sa Kim i preduzimačem Senom Vangom (Sen Wang) (iz firme Senrong Development Consulting) kao ,,tim snova’’.

Prostor je opremljen aparatima marke Nuova Simonelli (mlin Climapro), La Marzocco (espreso aparat Strada EE 2 grupe), Mahlkonig (mlin MK-710) i Curtis Gold Cup (aparat za filter kafu). Everyman je već dugo ekskluzivni partner firme Counter Culture Coffee i to se neće promeniti u Bruklinu, ali će neke novine biti uvedene. Na sve tri lokacije, Piniks i Luontin prelaze sa sezonskih mešavina firme Counter Culture na program kafa jedinstvenog porekla ove pržionice iz Darama u Severnoj Karolini, pri čemu će meni birati ,,menadžer svake od kafeterija po svom ukusu’’, kaže Piniks.

Prema rečima Piniksa, glavne karakteristike kafeterije Everyman Park Slope su ,,efikasnost i kvalitet’’. ,,Kvalitet ne potiče od teatralnosti. Kvalitet podrazumeva pažljivu pripremu šoljice kafe izvanrednog ukusa; reč je o pronalaženju načina da se brzo zadovolje potrebe ljudi i istovremeno ponude iskustvo i savršeno pripremljena kafa. Imam osećaj da smo sazreli i stali na svoje noge i zato se ne plašimo da koristimo sredstva kako bismo dostigli taj cilj u pogledu kvaliteta’’, dodaje on.

Verovatno najupečatljiviji element dizajna u kafeteriji jesu pločice na zidu iza šanka, koje su prepoznatljiv simbol na sve tri lokacije Everymana. ,,To je naš način da brendiramo svoj prostor a da ne budemo previše komercijalni’’, kaže Piniks, koji dodaje da je nova kombinacija boja pločica – roze, crna i bakarnožuta – inspirisana ,,zaposlenim ženama iz 70-tih godina prošlog veka – one su mi uvek u glavi’’. Pomislite samo na Džejn Fondu, Doli Parton i Lili Tomlin.
Ostali upadljivi detalji su površine od akrilnog kamena u celoj kafeteriji, od cokli do radnih površina u zadnjem delu, kao i podne pločice otporne na klizanje sa zrnastom drvenom šarom.

Nova kafeterija je blizu Luontinovog doma u Bruklinu, dok Piniksu pruža potpuno novo okruženje u odnosu na ono na Menhetnu. ,,Ovde je sve drugačije nego u Sohou, koji je super, ali je bilo teško privući lokalne mušterije. Tamo je preovlađivao stav ,,Šta vi mislite ko ste?’’ Ovde u Park Sloupu vlada drugačija energija, barem u većini slučajeva – uvek će se naći neko ko kritikuje. ,,Kod nove kafeterije najviše volim ljude koji dolaze’’, kaže Piniks, ,,zato što dolaze u grupama ili porodično, sa osmehom na licu, i kažu ,Hvala vam što ste ovde.’ To zaista menja moj život i obnavlja dušu.’’


Šta čovek da poželi više?

Credits: sprudge.com/