Tvoj najbolji saveznik u učenju – jaka kafa

3
Jun 2020
autor:

Saznaj u ovom tekstu koja kafa je najbolja kada učiš, kako da napraviš izbor, kada je najbolje da je piješ i sve ostale korisne informacije, jer ispitni rok je pred vratima.

Svaki student se prilikom studiranja barem jednom susreo sa nedostatkom vremena da obavi svoje obaveze na vreme. Ispiti, rokovi, obaveze oko fakulteta mogu biti posebna muka za kampanjce. Kada ih stignu obaveze onda traže izlaz na sve strane. Većini studenata u tim procesima je najbolji saveznik kafa. Dosta studenata se opredeljuje za noćno učenje. To učenje ima mnogo pozitivnih efekata, jer se kod mnogih pokazalo kao najbolji način da zapamte gradivo. Studenti tada u čitaonice nose knjige, sveske, ali i bokal kafe.

Kofein

Glavni sastojak kafe je kofein. On nam pomaže da ostanemo budni, pomaže u pamćenju i prisećanju jer deluje na određene hemijske reakcije u mozgu. Pomoću kofeina dobijemo „gorivo“  koje je neophodno da bi imali koncentraciju. Verovatno si se pitao/la koju kafu da odabereš, kada da je piješ, koja kafa je najjača, koja kafa će najbolje pomoći?!

Koji izbor da napravite?

Dobro poznata domaća kafa je super izbor pred učenje jer sadrži najviše kofeina. Ali isto tako dobar izbor je svakako i espresso, koji sadrži samo nešto manje kofeina od obične kafe ali u mnogo manjoj gramaži. Zavisi gde se u tom trenutku nalaziš, tako i biraj vrstu kafe. Ako se nalaziš u kafiću naruči dupli espesso, a ukoliko učiš u kućnoj atmosferi, najbolji izbor je domaća jaka kafa. Espresso je odličan izbor jer možeš jednim gutljajem dobiti energiju koja ti je potrebna. Ako ti to nije dovoljno možeš uzeti i produženi espresso. Poduženi espresso je naziv za espresso kojem se dodaje malo veća količina vode ili mleka, a može se dodati i kakao ili slatka pavlaka pa se dobije puniji ukus. Espresso kafa poseduje bogatiju aromu i istančan ukus jer se radi o posebnom procesu pripreme. Ukoliko nemaš ništa od toga pri ruci, dobar izbor su i aparati za kafu. Sada ih možeš pronaći svugde, dostupni su, ali i delotvorni. 

Kada da pijete kafu i benefiti čudotvornog napitka?

Kafa utiče na koncentraciju i budnost tako da je dobar izbor da je konzumiraš pre učenja. Neka istraživanja pokazuju da kafa utiče pozitivno na naš mozak i nakon učenja. Pomaže da bolje upamtimo naučeno gradivo, lakše nam je da se prisetimo naučenog. Rezultat je poboljšana reakcija, raspoloženje, memorija i ostale osnovne kognitivne funkcije, što se odražava na bolji performans na fakultetu, u školi. Kafa smanjuje rizik od nastanka depresije, pa će te samo jedna šolja učiniti raspoloženijim, a to je veoma bitno za vreme ispitnih rokova. 


Jutarnji miris kafe će te razbuditi, a šta će tek jedna šoljica kafe učiniti za vaš organizam. Šta ti onda preostaje da učiniš kada kreneš u borbu zvanu učenje? Ujutru napraviš dobar doručak, skuvaš dobar espresso odmah jer će te već njen miris razbuditi i nakon doručka popiješ kafu. Dobićeš energiju i imaćeš više koncentracije za učenje. Učenje zatim postaje lakše, bez kafe više ne ideš nigde, a kada položiš ispite bićeš zahvalan što postoji kafa jer ona zaista jeste najbolji saveznik svih studenata.