Top 3 najskuplje kafe na svetu

1
Dec 2016
autor: admin

Industrija kafe je danas druga po profitu, odmah nakon naftne industrije. Ovaj podatak i ne čudi s obzirom da se radi o izuzetnom napitku neverovatnih ukusa i univerzalnom svetskom stimulansu. Kafu ćete naći na koji god kraj sveta da odete.

Poreklo kafe

Kafa poreklo vodi iz Etiopije. U početku se koristila kao hrana, a vremenom, kako su otkrivena njena čudotvorna dejstva na organizam, pokušano je i da se zabrani da i jedna stabljika biljke od koje se dobija napusti svoju postojbinu. Ipak, da se u tome nije uspelo, svedoči podatak da je od XIX veka pa sve do danas Brazil najpoznatija zemlja po proizvodnji kafe.

Danas, kafa se toliko modernizovala, da postoje brojne varijacije kako u vrstama, tako i u načinu pripreme,ali i u ceni. Espresso kafa, instant kafa, nitro kafa... Itekako je svima dostupan napitak, međutim, za one sa malo dubljim džepom, kao i za prave sladokusce i ljubitelje kafe, a moramo reći i one koji se ne libe da sve probaju (videćete u daljem tekstu zbog čega), mi vam nudimo tri najskuplje kafe na svetu. 

1. Kopi Luwak

Ovo je, smatra se, najskuplja kafa na svetu. Ovaj napitak dobija se iz izmeta jedne vrste životinja koja veoma podseća na mačku i zove se Azijska cibetka (Civet). Ova životinja jede vrlo retka, sirova zrna kafe braonkasto crvene boje, koja niče u šumama Indonezije, a zatim ih obrađuje u svom organizmu pri čemu im uklanja deo proteina i kofeina koji kafu čine gorkom i neugodnom za konzumiranje, obrađuje njene oštre ivice, a potom zrno izbacuje sa svojim izmetom, a svari samo njenu opnu. 

Iako su mnogi zgroženi ovakvim načinom dobijanja kafe, koja se potom propira i prži lagano, da ne bi izgubila svoju jedinstvenu aromu, ipak, mnogi turisti koji posete Indoneziju i ostrvo Bali, željni su da probaju ovaj jedinstveni napitak čija šoljica košta oko 30 evra (do 50 dolara). Oni koji su to učinili smatraju da je i te kako drugačija od ostalih kafa.

Ipak, godišnja proizvodnja zrna je jako oskudna i ide do maksimalnih 450 kg, jer je za dobijanje 150 gr kafe potrebno pola kilograma izmeta azijske životinje. Cena kilograma košta od 300 do 1400 dolara. Najviše se troši u SAD i Japanu.

2. Hacienda la Esmeralda

Druga po skupocenosti kafa na svetu. Ovaj podatak ni ne čudi, s obzirom da je cena po kilogramu oko 770 dolara. Vlasnici hacijende koja nosi naziv Esmeralda, ručno beru svoja crvena zrna kafe, koja prolazi i te kako rigoroznu kontrolu kako bi se utvrdio odličan kvalitet svakog zrna. Zbog toga se svako zrno koje je zelene boje odbacuje. Rezultat je blago pržena kafa, svetlo braon boje, sa zrnima bez masti i pikantnog mirisa.

3. Finca el Inherto

Treća najskuplja kafa na svetu. Cena kilograma jeste oko 600 dolara. Sa uzgajanjem ove vrste kafe počelo se u Gvatemali i to još u 18. veku. Gaji se u nekoliko Gvatemalskih regija, a jedna od najpoznatijih je i regija Koban, koja je karakteristična po svojoj klimi koja idealno odgovara uzgoju ove vrste kafe, i upravo ona se smatra odgovornom za takav fantastičan njen ukus. Zapravo, ova regija je poznata po i te kako oblačnoj i kišovitoj klimi.

Još dve vrste kafe koje spadaju među najskuplje na svetu jesu i St. Helena i kafa Fazenda Santa Ines. Cena za prvu vrstu je oko 200 dolara po kilogramu, dok je za drugu oko 100 dolara/kg. Zrna se beru ručno, a stabla se uzgajaju u posebnim uslovima. Takođe, i karakterističan način pripreme joj daje posebnost i jedinstvenost u odnosu na druge vrste.