Sve lepote ledene kafe

6
Aug 2014
autor: admin

Sa dolaskom leta, većina zaljubljenika u kafu razmišlja da, barem nekada, šoljicu tople kafe zameni nešto drugačijim napitkom, ali da i dalje, u osnovi, popije kafu. Pored nekih varijanti koje češće viđamo, na primer domaće kafe rashlađene i razblažene sa nešto mleka, kao mogućnost se nude i mnoge druge varijante – razne ledene kafe, frapei, šejkovi.

Ako vam se ne izlazi po vrućini napolje, bilo bi odlično kada biste naučili kako da ovakva zadovoljstva pripremate sebi i kod kuće. Sama priprema ne traje više od nekoliko minuta, a možete biti i veoma kreativni dok smišljate novi omiljeni napitak, dok je osnova uglavnom slična.

 

Hladno kuvana kafa – za ovakav napitak najčešće se koristi domaća, „turska“ kafa. Na ovaj način dobićete veoma ukusnu ledenu kafu, a hladnoća eliminiše i onu blago gorku notu kod ove kafe, što će vas obradovati ako niste ljubitelj iste. U bokal ili sličnu posudu sipajte kafu, količinu odredite prema ukusu, ali savet je da ne štedite. Preko ovoga prelijte devet-deset čaša hladne vode i ostavite da odstoji barem 12 sati. Nakon toga, a pre serviranja, kafu procedite da biste otklonili sitna zrnca. Možete je servirati u čašu, sipajte oko trećine hladne kafe, a ostatak neka bude hladna voda ili mleko. Po želji zasladite i dodajte malo leda.

Napravite šejk sa instant kafom – ovde je najbolje da, za što potpuniji ukus, koristite neku instant kafu. Ukoliko imate mogućnost, neka to bude kafa iz kafe aparata, a u samom aparatu može biti i standarna kafa za aparate ili pak kapsule. Ukus će biti fenomenalan. U malo instant kafe po želji dodajte šećer. Zatim dodajte 200 ml hladnog mleka i po mogućnosti izdrobljeni led. Najbolje je ovu smesu zatim staviti u bocu koja se može zatvoriti i tako dobro izmešati, ili u veću šolju. Ukoliko nemate instant kafe iz aparata, možete i instant kafu u prahu otopiti u malo vode, pa onda nastaviti dalje sa pripremom. Možete napraviti i osvežavajući frape – u blender stavite malo izmrvljenog leda, malo hladnog mleka i sveže skuvane kafe. Sve to izmiksajte, dovoljno je oko 10 sekundi, a možete i po želji dodati ekstrakt vanile, čokoladu, cimet ili šta god više volite. 

Generalno, ledenu kafu možete obogatiti najrazličitijim dodacima, a ako volite, možete je i malo jače začiniti – dodajte malo nekog likera, ili ipak sladoleda, voća, vanile, i na kraju uživajte u prelepom letnjem napitku.