Slatke poslastice s ukusom kafe

19
Aug 2014
autor: admin

Kafa je, tokom svoje duge istorije, osvojila srca ljudi širom sveta i postala jedan od najpopularnijih napitaka današnjice. Stoga i ne treba da čudi činjenica da se ona danas može pronaći u stotinama različitih poslastica, napitaka, i drugih kulinarskih specijaliteta. Iako je većini ljubitelja kafe dobra šoljica espressa ili nekog drugog napitka na bazi kafe najčešći način za konzumaciju ovog pića, kafa je sve češći dodatak slatkim poslasticama. Njen gorak ukus ističe slatkoću drugih sastojaka poput čokolade i dodaje jednu novu notu ovako pripremljenim desertima.

TIRAMISU
Ovaj čuveni kolač potiče iz Italije , a za savršen ukus ove poslastice zaslužna je kombinacija klasičnih sastojaka italijanske kuhinje, poput maskarpone sira i espresso kafe. Naziv ovog kolača na italijanskom jeziku je „podigni me“ - odgovarajuće s obzirom da, zahvaljujući kombinaciji šećera i kafe, ovaj kolač daje snagu svakom ko ga proba.
Za pripremu je potrebno: 3 jaja, 7 kašika šećera, 250 g maskarponea, 50 g piškota, jedna kašičica ekstrakta vanile, po četiri kašike kafe i vruće vode, dve kašike ruma i kakao (za posipanje). Žumanca umutiti sa šećerom, maskarponeom i ekstraktom vanile, a zatim dodati sneg od belanaca. Piškote natopiti u mešavinu vode, kafe i ruma. Zatim, u kalup ređati piškote i krem naizmenično i ostaviti u zamrzivač da se kolač dobro ohladi. Ohlađen, tiramisu služiti isečen na kocke i posut kakao prahom.




PRALINE S UKUSOM KAFE
Prve praline dolaze iz Francuske, ali danas je svakako najpoznatija belgijska verzija ove neodoljive poslastice. Originalne belgijske praline odlikuje čvrsta čokoladna spoljašnjost i meko, pa čak ponekad i tečno punjenje. Svoju popularnost duguju upravo mogućnosti kombinovanja raznih ukusa, a jedna od najboljih mešavina je upravo ona s kafom.
Za oko 15 pralina potrebno je: 200 g mlečne čokolade, 60 g bele čokolade, 3 kašičice espresso kafe (ili bilo koje instant kafe) i 25 ml slatke pavlake. Dve trećine mlečne čokolade otopiti na pari, zatim je skolniti sa strane i dodati u nju preostalu količinu čokolade. Premazati kalupe za praline s ovako otopljenom čokoladom, a zatim ih ostaviti da se ohlade. Slatku pavlaku staviti da provri, i nakon toga dodati belu čokoladu i kafu. Dodati punjenje u kalupe s mlečnom čokoladom i služiti kada se dobro ohlade.




PANNA COTTA S ESPRESSOM
Ako znamo da espresso potiče iz Italije, onda i ne treba da čudi činjenica da su upravo italijani zaslužni za brojne deserte koji u sebi sadrže ovaj napitak. Takav je slučaj i sa ovom jednostavnom, a veoma ukusnom panna cottom (ital. „kuvana (slatka) pavlaka“).
Sastojci: 1 dl mleka, jedan želatin, 350 ml slatke pavlake, 3 kašike espressa, 50 g šećera, malo soli i komadići čokolade za ukrašavanje. Mleko staviti da se ugreje, zatim mu dodati otopljeni želatin. Pre nego što prokuva, dodati u mleko slatku pavlaku, espresso, šećer i malo soli. Mešati dok se šećer ne otopi. Nakon tri minuta, skloniti panna cottu s vatre i usuti u čaše ili staklene posude. Ostaviti desert u frižideru nekoliko sati sa se dobro ohladi i stisne, mešajući na svakih dvadeset minuta tokom prvog sata hlađenja. Pre serviranja, na ohlađenu panna cottu narendati malo bele i crne čokolade.