Recept za užitak – kafa ili čaj?

31
Mar 2014
autor: admin

Verovatno postoje ljudi koji kafu piju samo kada im se spava, a za čajem posežu jedino kada su prehlađeni. Ipak, sigurno je više onih koji kafu i čaj konzumiraju svakodnevno, ili bar jedan od ovih napitaka. Zbog potrebe, navike ili uživanja. Večita dvojba između kafe i čaja donekle je bespredmetna, jer su zdravstvene blagodeti oba napitka mnoge. Ključ je svakako u pravilnoj i umerenoj upotrebi. Osim toga, recept za užitak uvek je pisan po individualnim afinitetima.

Koji je vaš užitak – kafa ili čaj? Svet je podeljen.

U Engleskoj je ispijanje čaja viševekovna tradicija. Čajanka se već vekovima odvija prema nizu pravila koja kontrolišu ovaj svojevrsni užitak, praveći od njega događaj sa tačno utvrđenim protokolom. Čaj se pije iz malih šolja, najbolje porcelanskih, u koje se sipa do tri četvrtine posude, a zatim po potrebi dosipa. Ukoliko šoljica nema ručku pridržava se palcem, kažiprstom i srednjim prstom, a mali prst se podiže. Takođe, šolja se uzima samo kada se želi ispiti gutljaj, inače uvek stoji na tanjiriću, na stolu ili u krilu, u zavisnosti od prilike u kojoj se pije. Čaj se ne meša kružnim pokretima, već se tečnost blago prevrće, a kašikica se odlaže s desne strane šolje. Uz tradicionalni engleski „čaj u pet“ koji se pije za niskim salonskim stočićem, služe se kolačići ili peciva, često skons sa džemom i kremom ili mali sendviči od hleba bez korice, sa krastavcem ili lososom.

Čuveni engleski običaj ispijanja čaja u pet sati posle podne datire iz vremena kraljice Viktorije iz 19. veka. Kraljičina dvorska dama, vojvotkinja od Bedforda, čajankom je prekraćivala dug period između laganog ranog ručka i večere, najpre sama i krišom, a uskoro potom i sa prijateljicama koje je počela pozivati da joj se pridruže. Omiljenu naviku vojvotkinje ubrzo su prihvatile sve dame londonskog visokog društva, a zatim i svi ostali.

Kako čaj pripada Englezima, tako espresso kafa pripada Italijanima 

Kao nacija koja je razvila kulturu pripremanja i ispijanja espresso kafe, Italijani je piju često i brzo. Uglavnom biraju kratki espresso, ali ni dugački nije zanemaren, sa mlekom ili bez, dok se instant kafa ne može naći u njihovim kafićima i restoranima. Zanimljivo je i da Italijani uopšte ne koriste reč „espresso“, već naručuju „un caffe“, (jednu) kafu, pri čemu se podrazumeva da će biti posluženi kratkom kafom iz espresso aparata. Specifično je da se u italijanskim restoranima, tratorijama, gde se dolazi isključivo radi ručka ili večere koji se služe u određeno doba dana, kafa pije jedino nakon obroka. Mesta na kojima je prihvatljivo poručiti samo kafu jesu barovi ili kafići u kojima se uobičajeno, uz prvi jutarnji espresso, doručkuje slatki kroasan tj. brioš ili korneto. I najvažnije, espresso kafa se po italijanskom bontonu pije iz dva gutljaja, jer se, kažu, samo tako može osetiti sva lepota i kvalitet njenog ukusa. Zato Italijani kafu najčešće piju na brzinu, s nogu, za šankom. 

 

Razlika između italijanske i srpske kulture konzumiranja kafe. 

 

U Italiji se na kafu svraća, ona služi da se pauzira, da se podupre dan, dok je u Srbiji kafenisanje postalo neka vrsta socijalnog fenomena. Na našim prostorima kafa nije usputna stanica gde se tokom kratkog zadržavanja zadovolje potrebe za kofeinom i zatim nastavlja trka kroz ostale aktivnosti, već predstavlja deo slagalice koja kad se sklopi osmišljava dan. Bilo da se radi o upoznavanju, druženju ili donošenju ozbiljnih odluka, institucija kafe je nezaobilazna. Na primer, u Srbiji je najbolja preporuka za udaju ako devojka ume da skuva dobru kafu. Pristojan domaćin goste tradicionalno dočekuje kafom, ali i gosti neretko daju domaćinu kesicu kafe kao znak pažnje i zahvalnosti, kao pozdrav. Poklanja se turska kafa, ali sve češće, sa porastom broja domaćinstava koja poseduju espresso aparate, i espresso kafa. I poslodavac klijente nudi kafom demonstrirajući srdačnost i gostoprimstvo, stvarajući udobniju atmosferu za pregovaranje. Ipak, ritualno ispijanje kafe najbolje je kada je deo druženja. 

Pod čuvenim paktom zvanim „idemo na kafu“ podrazumeva se višesatni sastanak pri čemu se uz ćaskanje, razmenu i savetovanja, užitak u gutljaju omiljenog napitka ponavlja mnogo puta. Kafa se pije dugo i sporo, sasvim suprotno italijanskim navikama. „Na kafi“ se pored samog napitka konzumira i sve ono „oko kafe“ – dobro društvo, opuštena atmosfera, radost okupljanja. Kafići su zato veoma posećeni u Srbiji, ali uz dobar espresso aparat i kafa kod kuće može privući mnogo prijatelja željnih kvalitetnog uživanja. 

Bilo gde i bilo kada, ne pravite se Englezi, već pozovite prijatelje na kafu. U Srbiji je kafenisanje postalo način života.