Praznici i dragoceno vreme u krugu porodice

10
Feb 2015
autor: admin

Praznici nam pružaju idealnu priliku da odmorimo od poslovnih obaveza, saberemo misli pred nove početke i izazove, ali i da provedemo vreme u krugu najbližih. Kvalitetno vreme provedeno s porodicom, bilo da se radi o izletu u prirodu ili o mirnoj večeri uz šoljicu omiljene kafe s espresso aparata, korisno je ne samo kao brzinski oporavak od stresa, već ima i dugoročne posledice, kažu naučnici. Tokom ovih dana, lične obaveze s kojima se svakodnevno borimo ostaju u drugom planu, a na prvo mesto dolaze nama drage osobe.

Među najvažnijim faktorima koji utiču na stvaranje jakih porodičnih veza jeste vreme koje članovi jedne porodice provedu u zajedničkim aktivnostima. Ona nam pružaju šansu da bolje upoznamo jedni druge, da razmenimo iskustva ili da stvaramo nova, kao jednu vrstu zaloga za budućnost u vidu uspomena. Sitnice, poput raspredanja o tome šta je ko doživeo tog dana dok ispijamo kafu ili čaj u dnevnoj sobi daju nam šansu da se opustimo, odahnemo od stresnih aktivnosti i pronađemo novu dozu energije.

Prema istraživanjima koje je sprovelo britansko Ministarstvo rada, količina vremena koju roditelji provode s decom smanjuje se u poslednjih nekoliko godina. Zbog brige o poslu, novcu i kućnim poslovima, deca dolaze u drugi plan, i njihovo vreme trpi. Međutim, kao posledicu imamo ne samo otuđenost, već i prenošenje ovakvih porodičnih navika na buduće generacije. Jedan od načina da roditeljske i druge obaveze dovedete u ravnotežu jeste upravo kroz uključivanje dece u svakodnevne aktivnosti.


Praznici takođe jesu jedna od šansi da svi učestvuju i ravnopravno podele obaveze. Ukrašavanje i čišćenje kuće, spremanje hrane ili odlazak u nabavku svima lakše padaju kada se poslovi rasporede, ili obavljaju u timskoj atmosferi. Iako ne mora uvek da bude produktivnije, na ovaj način deca uče i usvajaju porodične vrednosti, što je još jedan od sjajnih načina „ulaganja“ u budućnost.

Međutim, nije svako vreme provedeno u krugu porodice kvalitetno provedeno vreme. Najbolji način da svojim najbližima zapravo posvetite punu pažnju, jeste da isključite sve one ometajuće faktore, koji odvlače pažnju od ovakvih dragocenih momenata. Napravite dogovor s drugim članovima porodice da tokom zajedničkih aktivnosti smanjite korišćenje uređaja poput mobilnih telefona ili računara, pa čak i televizora ukoliko vam nije neophodan. Tek tako možete da svoje misli potpuno fokusirate i odmorite od svega ostalog.

Šta sve možete raditi kao porodica? Osim pomenutog, tu su i aktivnosti poput filmskih večeri, ili igranja društvenih igara. Možete mlađim članovima dati priliku da nauče kako je proslava Božića ili drugih praznika izgledala nekada, i na koji način su se običaji promenili do danas. Mogućnosti je mnogo, a zajedničko za sve jeste da ćete se na kraju praznika osećati sjajno, i s novom energijom započeti bitke u 2015. godini.