Novo lice šoljice kafe u kuhinji, bašti i ispred ogledala

9
Sep 2019
autor:

Njen miris rano izjutra ispunjava dnevne sobe, kuhinje, skrivene kutke u stanovima, kancelarije, kafiće, terase i prevoz, ako ne stignemo da je popijemo pre polaska. Ona je nešto poput male umetnosti življenja, prijatelja kog obožavate ili poklona kom se radujete i većina nas ne može da zamisli jutro bez aparata za kafu. Kafa je jedan od omiljenijih napitaka na svetu i malo edukovaniji zaljubljenici u mirisnu šoljicu ukusne sadržine znaju da je talog koji ostane nakon ispijanja još jedna od dragocenosti koju bi trebalo češće da koristimo

Ogledalce moje, kaži mi na svetu najlepši ko je?

doncafe espresso


Većina žena bar jednom je, negujući lice i telo, isprobala blagodeti prirodnih sastojaka i proizvoda koje svi mi imamo kod kuće, ali većina ne zna koliko kafeni talog može biti čudotvoran. 
Kafom možete oprati kosu, potamneti je, a takođe će i stimulisati njen rast. Talog pomešan sa malo vode i pretvoren u smesu otkloniće podočnjake ako odstoji 15 minuta, a u kombinaciji sa kokosovim ili eteričnim uljem, nakon samo dve nedelje redovnog pilinga počeće da smanjuje celulit na problematičnim područjima. Na kraju dana, malo taloga i par kapljica kozmetičkog ili maslinovog ulja očistiće lice i vratiti mu elastičnost.

Male supermoći vrhunske domaćice

doncafe espresso kafa srbija 

Deluje li vam zamislivo da kafa može biti u službi sredstva za čišćenje? Zvuči nemoguće, ali talogom i sapunicom možete očistiti roštilj, skinuti fleke sa radnih površina i otpušiti slavinu, ali i skinuti prljavštinu i tvrdokorne fleke sa tiganja. Kuhinja nije jedini deo domaćinstva u kom će vam sadržina ispijene šoljice kafe olakšati svakodnevnicu. Pomešan sa sirćetom i toplom vodom, talog će skinuti ogrebotine sa nameštaja a ostatak ove smese preporučljivo je skinuti pamučnim tuferom. Najmanje poznata pogodnost taloga je njegova sposobnost da neutrališe neprijatne mirise od luka koji se zadržavaju na koži. Dovoljno je da kroz prste protrljate svež talog i mirisi će polako nestati.

Kafa kao baštenski mag

espresso kafa srbija doncaffe 


Od svega divnog što može da nam priredi, kafa ume još nešto, kafa može da promeni boju cveća! Tu razliku ćemo najbolje uočiti na hortenzijama jer će sa malo taloga na njihovom dnu PH vrednost promeniti i boju samog cveta. Takođe, crvi obožavaju azot kog ima u talogu kafe, pa je on savršeno đubrivo u kombinaciji sa travom i lišćem, a seme šargarepe lakše će izniknuti ako ga pomešate sa ostacima sveže ispijene kafe. Soljenje dvorišta zaboravite: talog će sa cvetnih leja zauvek oterati puževe.


Trk da skuvate kafu! Osim što služi vašoj higijeni, lepoti i prirodnom orkuženju, dokazano je da deluje na mozak i produžava život. Toliko je različitih vrsta, načina pripreme i ispijanja, a nedovoljno reči da se dočara radost koju kafa donosi sa sobom. I evo tajne: obožava nas isto kao i mi nju. Kako to znamo? Dokazano je da regenriše naše ćelije i ima uticaj na obnavljanje nerava. Savršeni prijatelj!