Nitro kafa: hipsteraj ili stvarni benefiti?

8
Aug 2016
autor: admin

Mnogo se pričalo o nitro kafi, a iako je svilenkasta i glatka poput tek natočenog piva neće vas ostaviti maglovitog uma jer je 100% bez alkohola. Nitro kafa je prihvatljivo popodnevno uživanje sa penastim vrhom, baš kao krigla Ginisa.

Osim toga, nitro kafa ima iste nutritivne vrednosti kao tradicionalna šolja kafe ali više kofeina a manje šećera od nje.

Kada je nitro kafa postala hit, i zašto je posebna?

Nitro kafa je hladno-spremljena, stavljena u burence, i zatim joj je dodat azotni gas. Služi se na točenje, baš kao hladno pivo, a azot joj daje taj osećaj pića-za-odrasle. Sve više barista se okreće nitro trendu, koji je imao premijeru u kafeu Café Don café. 

Veliki bonus za potrošače je to što nitro kafa ne sadrži šećer, mleko ili alkohol, a ima oko 30% više kofeina po litru od regularne kafe, a neke kompanije tvrde ta je ta koncentracija i veća. Nitro kafa je sada dostupna i u flašicama i konzervama, tako da u njoj možete uživati i kod kuće i u kancelariji.

Dakle, da li je nitro kafa zdravija od tradicionalne kafe?

Možda ćete se osetiti kao da pijete domaće pivo, ali i dalje ćete steći sve benefite kafe sa nitro kafom. Onima koji mogu da se nose sa dodatnim udarom kofeina, nitro kafa će možda postati novo omiljeno piće. Ovde vam predočavamo najčešće prednosti nitro kafe:

1. Visok sadržaj antioksidanasa — da li ste znali da je kafa piće broj 1 po efektima protiv starenja? Kafa je prehrambeni proizvod, odnosno piće, sa najvećim sadržajem antioksidanasa jer šoljica kafe sadrži ogromne količine antioksidanasa koji se bore protiv toksina i štite telo od uticaja slobodnih radikala. Istraživanje objavljeno u američkom časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry sugeriše da kafa sadrži više antioksidanasa od kakaa, zelenog, crnog i biljnog čaja. 

Određeni antioksidansi koji se nalaze u kafi, kao što su kafestol i kaveol, imaju i efekte koji pomažu u kontroli holesterola. Unos kafe se takođe dovodi u vezu sa sniženim rizicima od srčanog udara i šloga.

2. Poboljšava mentalni i fizički učinak — Kafa pojačava budnost i poboljšava mentalni i fizički učinak. A, da li ste znali i to da šoljica nitro kafe posle vežbanja može da pojača trošenje energije nakon aktivnosti (takozvani afterburn effect)?

To znači da nastavljate da sagorevate kalorije nakon vežbanja jer vaše telo koristi energiju da bi se oporavilo, ohladilo i izborilo sa skokom hormona koji se desio tokom vežbanja. Ako obična šoljica kafe može da ima ovaj efekat, zamislite razliku kad dodate još 30% kofeina iz nitro kafe.

Kafa takođe povećava priliv krvi u mozak, a samim tim i podržava kognitivne funkcije. Centar za istraživanje uticaja ishrane na starenje Univerziteta Tafts otkrio je da bioaktivni sastojci kafe smanjuju motorne i kognitivne deficite kod ostarelih pacova. Pacovi koji su primali suplemente kafe imali su bolji učinak na psihomotornim testovima i prilikom zadataka koji su zahtevali memoriju. 


3. Ne treba joj šećer — Nitro kafa se služi bez mleka i šećera, a i ne trebaju joj. Bogat i kremast ukus je rezultat dodavanja azota, i samim tim nema potrebe za dodavanjem šećera. Zapravo, nitro kafa može da vas spase od unošenja bespotrebnih kalorija, pogotovo ako volite blagu, slatku kafu. Dve kašike mleka u prahu i dve kesice šećera imaju oko 70 kalorija, a ako pijete više od jedne kafe dnevno, te kalorije se sabiraju… međutim, ljubitelji nitro kafe tvrde da im ne trebaju zaslađivači. Oni kažu da je nitro kafa ukusna takva kakva jeste, i čak da pomalo liči na mlečnu čokoladu.

4. Niža kiselost — Nitro kafe se najčešće prave od dobro prženih zrna koja daju bogatiju kafu punijeg ukusa i niže kiselosti. Tradicionalno kuvanje kafe u vreloj vodi može da pojača kiselost tokom procesa, dok hladno kuvanje ublažava količinu kiseline. Pojačana kiselost tradicionalno pripremljene kafe može da izazove gorušicu i druge bolove u stomaku.