Napitak koji greje i hladna srca - topla čokolada

28
Nov 2017
autor: admin

 U ove hladne zimske dane, prijalo bi vam nešto da vas ugreje, ali onako slatko ugreje… za čaj se retko odlučujete, kafa je uvek dobrodošla, ali valjalo bi promeniti? Kako ne bi. Pogotovo ako možete da birate da li ćete crnu ili belu, sa šlagom ili bez, sa cimetom ili keksom… Pa šta bolje i slađe može da ugreje od tople čokolade?

Čokolada – jedan od najstarijih napitaka

Upravo tako. Još pre 2000 godina, negde u Meksiku, kuvala se čokolada i od nje pravio najdivniji napitak. Da li možete da zamislite da je čokolada primarno služila kao napitak, na zadovoljenje svih ljudskih čula? Uvek se smatralo da ima lekovita, ali i afrodizijska svojstva. Zato se dobre stare navike ne menjaju.
 
Danas nam se nude razne masaže toplom čokoladom kao jedan vid brige o zdravlju i telu a isto tako nailazimo na mnoge kozmetičke preparate sa dodatkom čokolade. Odlična za zdravlje, još bolja da vas ugreje bolje od najmekšeg i najtoplijeg pokrivača. Jer ništa nije toliko slatko.
 
Osim što greje srca, odlična je za zdravlje
 
Prvo i najvažnije – utiče na raspoloženje. Stres, nemir i napetost nestaće kao rukom odneseni kada samo okusite ovaj napitak. Ovo piće bogova, kako se nazivalo (i to pre vina!), baš zato što je vruće i baš zato što čokolada luči endorfin koji podstiče dobro raspoloženje. Pored toga, odlična je za rad mozga! Zato je i omiljena kako studentima tako i zaposlenima… Topla čokolada povećava protok krvi i kiseonika u mozak i eto savršene kombinacije za bolju koncentraciju , za dnevnu dozu slatkiša i za ono čuveno, “toplo oko srca”.
 
Sadrži više antioksidansa nego obična čokolada
 
Zašto je to tako? Vrlo je jednostavno – kako se čokolada zagreva dolazi do oslobađanja antioksidanasa, pa tako topla čokolada sadrži više antioksidanasa nego crni čaj! Isto tako, verovali ili ne, pravi je napitak koji pomaže mršavljenju! Dovoljno je da popijete jednu šoljicu tople čokolade i čitav dan nećete imati potrebu za slatkišima i drugom visokokaloričnom hranom.
 
Kako se pravi topla čokolada?
 
Sigurno da u svakom kafiću možete naručiti toplu čokoladu. Potrebna je samo kesica dobre tople čokolade, aparat, i pregršt dodataka- u zavisnosti od toga šta volite. Vending aparati su idealni za pravljenje kremastih napitaka, pa tako i tople čokolade. 
 
Ukoliko baš volite da naručite toplu čokoladu u ugostiteljskom objektu, probajte je u Café Doncafe-u u TC Ušće, Big Fashion I Rajićeva.