Najbolje pesme o kafi

1
Nov 2019
autor:

Kafa, napitak koji nas budi, greje, bistri misli. Inspiracija mnogim režiserima i scenaristima, postala je neizostavan momenat u filmskoj industriji. Isto važi i za muzičku industriju. Mnogo muzičara je uz gutljaj prve kafe pisalo melodije i tekstove nekih od sada najvećih hitova. Mnogo njih napisalo je odu zahvalnosti ovom čarobnom napitku. Za Vas izdvajamo deset najboljih.



  1. Frank Sinatra - The Coffee song 


Ova pesma je možda jedna od retkih čije je bukvalno značenje kafa i ništa više. Brazil, zrna i miris kafe. Ova numera je snimljena 1946. godine, i dvadeset godina kasnije Sinatra je izdao ponovo.


  1. Natalie Cole - Coffee Time


Džez numera opuštajućeg i laganog ritma, baš odličan izbor da se popije jedna šoljica. Kaže i sama Natalie, uvek je vreme za kafu.



  1. Gordon Lightfoot – Second Cup of Coffee

Gordon se priseća nekih drugih vremena i zaključuje uz drugu šoljicu kafe da su prijatelji tu kad im nešto treba ili kad je zabava u pitanju, dok njemu teške trenutke provodi uglavnom sam. Prepoznamo se ponekad svi.


  1. Bob Dylan - One More Cup of Coffee

Jedan od najvećih poeta, napisao je potresnu pesmu o devojci nemirnog duha, koja ne namerava da se skrasi, a za kojom pati. Kafa se u pesmi spominje kao jedini element koji ga povezuje sa njom, dok je ispija pre odlaska i upija svaki trenutak sa njemu dragom devojkom. 


  1. Garbage - Cup Of Coffee - Jedna pesma o trenutku raskida gde je kafa nepristrasni posmatrač čija je uloga da sve prođe što bezbolnije. Prateći tekst shvatamo da nije prošlo kao planirano, ali i da je kafa bar probala! 




  1. Lefty Frizzell ~ Cigarettes and Coffee Blues

Još jedna pesma o raskidu, sada već u sledećoj fazi kada se razmišlja zašto je do toga došlo. Kafa je tu kao najbolji prijatelj! Pesma je izašla sada već jako daleke 1958. godine,  bila je jedna od najvećih country hitova.


  1. Blur - Coffee and TV

Pesma koju nam donosi britanski Blur, priča nam o kafi koja je prvi izbor za promenu načina razmišljanja na nekim višim nivoima. Laganog ritma, u Vama će probuditi želju za prvom šoljicom ukusnih, mlevenih, razbuđujućih zrna. 


  1. Spandau Ballet - Coffee Club

Fanki numera nju romantiksa  iz Londona, i nema neko posebno značenje, al budi želju za igranjem dok recimo sređujete stan, a na najbližem stolu čeka Vas ona, vrela šoljica iz koje ide para u sličnom ritmu. 



  1. Squeeze - Black Coffee In Bed

Vraćamo se na teme raskida: Patnja je uveliko u toku, kao i poricanje, dok kafa sa strpljenjem sluša i  leči rane. 


  1. Ella Mae Morse - 40 Cups of Coffee 

Divna Ella Mae kritikuje svog muškarca šta sve ona stigne da uradi, nervirajući se dok se on ne vrati, a tu je bilo mesta i za 40 šoljica kafe. 


Bonus: Cune Gojković - Kafu mi draga ispeci


Stara, narodna pesma o kafi koja se ne završava srećno. Momak pokušava da se vrati devojci, koja odbija da ga prihvati jer je našao drugu. 



Zaključili smo da kafa ne može baš uvek da pomogne, ali je uvek dobar prijatelj i tu je da sasluša i uteši. Muzičarima i pevačima je bila bitna u mnogim momentima tokom pisanja ovih pesama i sada imamo plejliste sa ovom temom. Vreme je da skuvate sebi jednu i da odlučite koja je Vama omiljena pesma o kafi?