Magična kombinacija espressa i sladoleda

29
Apr 2014
autor: admin

Kafa je za mnoge zaljubljenike u njenu aromu i ritual njenog ispijanja sama po sebi jedinstvena poslastica, naročito ako je piju sa šećerom i mlekom. Ipak, i oni koji kafu smatraju „samo“ obožavanim jakim i gorkim napitkom mogu je iskoristiti kao osnovu za spravljanje predivnih slatkiša. Osim što se savršeno uklapa sa čokoladom, pa postoji i čuvena moka kafa (caffe mocha) zasnovana upravo na toj kombinaciji, kafa je privrženi prijatelj sladoleda. Sa letom pred vratima i toplim vremenom koje već uveliko poziva sladoledoljupce da se počaste u otvorenim baštama omiljenih kafea, pravo je vreme da se zadovoljstvo ispijanja kafe duplira udruživanjem sa najpopularnijom hladnom poslasticom. 

Iako vruća kafa asocira na razbuđivanje u toplom domu u rano jutro, ni hladnoj kafi ne manjka kofeina, a uz to pruža i ukusno osveženje neophodno u letnjim mesecima koji predstoje. Ne govorimo ovde o kafi koja se rashladila dok smo bili prekinuti i primorani da se izborimo sa nekom neodložnom situacijom na poslu. Govorimo o namernom izboru da dragu naviku ispijanja kafe makar povremeno preoblikujemo u novu vrstu uživanja, naručujući ili pripremajući je kao ledeni napitak koji veseli naša čula ukusa. Zanimljivo je da u Brazilu, zemlji koja je najveći proizvođač kafe na svetu, ne poznaju varijantu hladne kafe. Brazilac bi doživeo kulturni šok ako biste u njegovom društvu poručili ledenu osvežavajuću kafu, slično kao što bi mnogi bili zbunjeni kada bi neko zatražio toplo pivo.  



Ipak, hladna kafa popularna je širom sveta, služi se u mnogim kafićima i restoranima, a priprema se na različite načine. Možete je napraviti i samostalno kod kuće eksperimentišući sa ukusnim dodacima, bilo da koristite espresso kapsule, granule ili pripremate tursku kafu. Osnovna tehnika je da skuvate kafu na način na koji to uobičajeno činite, a zatim je prosto rashladite u frižideru. „Ispijanje na odloženo“ dobićete ukoliko napravite uzbudljive kockice leda od kafe tako što ćete napitak rashlađen na sobnoj temperaturi rasporediti u kalupe za led. I na kraju, vruću kafu možete jednostavno preliti preko leda, ali pritom vodeći računa da ona bude oko 25% jača kako se ne bi suviše razvodnila prilikom otapanja zamrznutih kockica. 

Standardna hladna kafa svakako može biti oaza u vrelim danima, ali prava magija počinje dodavanjem kremastog mlečnog sladoleda koji nestrpljivo čeka da bude uključen u ove jednostavne recepte za letnji užitak.

I na dalekim Filipinima složena varijanta ledene kafe podrazumeva dodatak kugle sladoleda na vrhu. U Australiji se takođe služi sa sladoledom, a može da sadrži i razne druge dodatke: slatki sirup, šlag, kakao prah ili nekoliko zrna kafe. Ledeno piće se u Čileu zove café helado i sastoji se od espresso kafe, sladoleda od vanile ili čokolade, šlaga, šećera, cimeta, vanile, kondenzovanog mleka i mlevenih badema ili oraha. U Italiji se u mnogim barovima služi caffe freddo, što je zapravo espresso kafa koja se čuva u zamrzivaču i poslužuje kao ledena delimično rastopljena gusta mešavina. Međutim, u letnjim mesecima najviše prija čuvena italijanska poslastica affogato sačinjena od espresso kafe i sladoleda od vanile. Ukoliko posedujete espresso aparat i espresso kapsule ne morate kupovati kartu do Italije, domaći affogato možete napraviti sami kad god poželite vrhunski užitak. Potreban vam je šot kafe napravljene od espresso kapsula, nekoliko kugli sladoleda, jedna kugla šlaga i šot likera sa ukusom badema. Servirajte sladoled i šlag, a zatim prelijte likerom i vrućim espressom. Brzi, neuobičajeni, izuzetno ukusni dezert idealan je kada nemate vremena za pripremanje poslastice, a želite da oduševite goste na popodnevnom druženju ili posle svečanog ručka. Možete probati i Irish Whiskey Affogato u kojem ćete umesto likera iskoristiti jak irski viski. U širu čašu debljeg stakla položite dve kugle sladoleda intenzivnog ukusa vanile i prelijte crnom kafom dobijenom iz kapsula za kafe aparate, a zatim i irskim viskijem. Konzumirajte hedonistički slatkiš pre nego što se viski sasvim utopi u rastopljenim kuglama sladoleda. 

Jedna od omiljenih poslastica onih koji vole kafu i sladoled sigurno je i kašika ili možda čitava kutija kremastog sladoleda od kafe. Dve šoljice mleka kuvaju se s tri šoljice slatke pavlake, u kojima se rastopi šoljica šećera. Posebno se umute četiri jajeta, pola kašikice vanile i četvrt šoljice jake kafe, najbolje espresso nastale iz kapsula za kafe aparate. U to se doda prethodno pripremljen krem i kuva se oko 15 minuta uz mešanje. Magija počinje kada se kafena smesa stegne u sladoled u zamrzivaču.  

Zanimljivih kombinacija ima bezbroj, a dokle god su kafa i sladoled polazna mešavina koju ćete dalje začinjavati omiljenim dodacima, mašta o savršenom užitku pretvara se u svakodnevnu stvarnost. I nikad vam neće dosaditi.