Leto u gradu – kako se rashladiti uz pomoć kafe?

23
Jul 2015
autor: admin

Sezona godišnjih odmora je u punom jeku, i dok se mnogi među nama spremaju da otputuju na neku privlačniju destinaciju od one svakodnevne (ili se na takvom mestu upravo nalaze), veliki broj ljudi se sa svakodnevnim vrelinama bori na neki drugi način. Bilo odlaskom na reku ili bazen, ili u udobnosti sopstvenog doma, najbolje letnje osveženje pružaju mnogi hladni napici koje možete poručiti u omiljenom kafiću s pogledom na reku, ili napraviti kod kuće. Evo nekoliko recepata za upravo takve, rashlađujuće napitke koje možete veoma lako pripremiti kako bi se osvežili kod kuće.

 

Savršena ledena kafa

 

Za pripremu savršene ledene kafe ne treba mnogo vremena, kao ni sastojaka, te ćete je vrlo lako pripremiti da biste se, makar na kratko, osvežili tokom vrelih letnjih dana. Najbolja kafa je ona koju pijemo u društvu, a sledeći recept sadrži količine dovoljne za pripremu dve čaše savršene ledene kafe. Biće vam potrebno :

  • ¼ čaše espressa ili druge vrste istant kafe
  • 4 dl ledeno hladne vode

· četiri kašičice šećera (opcionalno – ukoliko peferirate kafu bez šećera možete ga slobodno preskočiti u pripremi)

  • četvrtina šolje punomasnog mleka
  • kocke leda
  • slatka pavlaka ili umućen šlag

Nakon što ste pripremili espresso (ili instant kafu), dodajte u posudu ledeno hladnu vodu. Ukoliko imate šejker, možete i njega upotrebiti kako biste izmešali kafu s vodom, a zatim i s punomasnim mlekom. Za one koji piju kafu s šećerom, vodite računa da se šećer potpuno rastvori. Zatim rasporedite kocke leda u dve visoke čaše, i sipajte preko njih pripremljenu kafu s vodom i mlekom. Na kraju dodajte umućenu slatku pavlaku ili šlag na vrh i uživajte u svojoj ledenoj kafi!

 

Ledena kafa s ukusom kokosa

 

Priprema ledene kafe s ukusom kokosa veoma je slična prethodnom receptu, ali ovaj recept će se posebno dopasti ljubiteljima kokosa. Za dve kafe biće vam potrebno:

  • 2 dl kokosovog mleka

· dve kašičice instant kafe (ili ¼ čaše espresso kafe)

· 2 dl punomasnog mleka

  • šećer po ukusu
  • kocke leda

Kratko ugrejte 0,5 dl kokosovog mleka, u njemu razmutite instant kafu, a zatim dodajte ostatak i nakratko izmutite u blenderu. Ukoliko koristite espresso, pomešajte već pripremljen espresso s 2 dl kokosovog mleka i nakratko izmutite u blenderu (ili promućkajte u šejkeru). Dodajte punomasno mleko i šećer u blender ili šejker i ponovo izmutite. Stavite u čaše kockice leda, a zatim preko njih uspite pripremljenu ledenu kafu.

 

Ledena kafa s cimetom

 

Za pripremu ledene kafe s ukusom cimeta za dve osobe potrebno je:

· 3 kašičice instant kafe

  • 1 kašičica cimeta

· 2 dl punomasnog mleka

  • 2 dl ledene vode
  • kocke leda

U blender ili šejker stavite instant kafu ili već pripremljen espresso, dodajte kašičicu cimeta i vodu, a zatim izmutite dok se kafa ne rastopi. Dodajte i punomasno mleko u pripremljenu kafu, te ponovo nakratko izmutite. U dve visoke čaše rasporedite kockice leda, a zatim preko njih uspite ledenu kafu. Po želji možete dodati šećer, ili ukrasiti s još malo cimeta.

Uživajte u svom letnjem osveženju s ukusom kafe!