Leto sa ukusom kafe

9
Sep 2019
autor:

Ovog leta vrućine prelaze sve granice! Apetit nam opada, ali potreba za kafom ne prestaje! Šta raditi kada želimo da se osvežimo ali u isto vreme pokušavamo da izbegnemo pritisak na želudac i hranimo se i zaslađujemo što lakšim namirnicama? Tražimo recepte za slatkiše, sladolede, poslastice i druge đakonije od kafe. Ovi letnji slatkiši i napici laganog sastava uglavnom se baziraju na mleku, kafi, kremastim maskrapone sirevima i čokoladnim ili karamelizovanim osnovama. Prave se brzo i jednostavno, njihovi recepti sastoje se od svega par namirnica i nije ih potrebno peći. Imaju samo jednu manu.... pojedu se za tili čas! Možete ih posluživati uz prvu jutarnju kafu, na proslavama ili rođendanima, ali i pripremiti u kratkim trenucima slobodnog vremena. Izdvojili smo poslastice koje ćemo i sami pripremiti za neko naredno okupljanje naših kolega na pauzi, a evo njihovih recepata: 


PANAKOTA SA KRUŠKAMA I KAFOM


Za pripremu vam je potrebno:

  • 80ml skuvane kafe
  • 160gr šećera
  • 1 kruška
  • 1 kesica želatina
  • 300 ml mlečne pavlake
  • 300 ml svežeg mleka
  • 1 kapsula vanile

Skuvanu kafu ostaviti da se ugreje sa polovinom šećera, a krušku oljuštite na tanke kriške koje ćete staviti u kafu i kuvati dok ne omekšaju. Skuvane kriške poređajte u dno kalupa u kom ćete pripremati desert a preostalu kafu rasporedite po svim posudicama ili kalupima. Želatin je potrebno potopiti u 30 ml mleka i ostaviti da nabubri a nakon toga ga rastopiti na pari ili u mikrotalasnoj. Ostatak mleka treba da provri zajedno mlečnom pavlakom, vanilom i preostalim šećerom, a kada se smesa ohladi, meša se sa želatinom. Nakon hlađenja, raspoređuje se u kalupe i ostavlja u frižideru bar četiri sata, a servira se hladna i okrenuta. 


LIKER OD KAFE


Kafa i liker od kafe? Uzbudljivo veče sa prijateljima u najavi!

Da biste dobili ovaj fantastični liker, potrebno je da samlevenu kafu i rakiju sipate u hermetički zatvorenu teglu. Nakon tri dana, pripremamo sirup od šećera i vode koji nakon kuvanja ostavljamo da vri još 1 minut i dok je još topao sipamo ga u teglu. Ostavite da od odstoji još pet dana, procedite i sipajte gotov napitak u flašu. 


SLADOLED SA KAFOM



Italijanski gelato, sladoled koji obožava ceo svet, možda neće imati isti ukus kao italijanski, ali može se naći u vašoj kuhinji!

  • 500ml svežeg mleka
  • 1 kašika likera
  • 125ml kafe
  • 5 žumanaca
  • ½ šećera šolje 

Napraviti penu od žumanaca mešajući ih sa pola šećera, a ostatak sjediniti sa mlekom i kafom. Smesu sa kafom staviti da se kuva na blažoj vatri, skloniti je kada provri i uz neprestano mešanje uliti žumanca. Vratiti smesu na ringlu, kuvati na tihoj vatri da ne prekipi i skloniti sa ringle kada se zgusne. Na kraju, presuti smesu u odgovarajuću posudu, dodati liker i ostaviti da se zamrzne na 2-3 sata. Zamrznuti sladoled pre serviranja izvaditi iz frižidera da se malo otopi, izmiksirati i poslužiti uz espresso.


Nadamo se da smo u vama probudili minimum talenta za gastronomiju i želju za uživanjem u slatkišima. Ako u svim ovim poslasticama budete uživali, najveću zahvalnost dugujete letu.... i kafi:)