Kokteli sa kafom koje morate da probate

31
Aug 2021
autor:

Ljubitelji kafe uvek traže nove kombinacije koje će zadovoljiti njihova čula. Zbog toga je dobra vest što svoj dan ne morate da zaokružite samo kafom kao tradicionalnim napitkom, niti da s vremena na vreme napravite ili naručite svoj omiljeni kolač sa ovim ukusom. Uvek možete da iskoristite mogućnosti kućne radinosti i da napravite koktel sa kafom. Ili da poručite u svom omiljenom lokalu, što da ne, jer – leto još nije gotovo.

Likeri

Iako likeri nisu klasični kokteli, zbog svoje mešavine alkohola, raznih bilja, voća, kafe i ostalih sastojaka - mogu tako da se posmatraju. Veruje se da su se likeri pojavili između 17. i 19. veka, a one kakve danas poznajemo (sa različitim aromama i ukusima), tek kasnije. Međutim, postoje i verovanja da su oni stari koliko i prva alkoholna pića (vino i pivo). 

Ako inače volite slatkasta pića, a likere od kafe još niste probali, odvojte nekoliko minuta i saznajte zašto morate.

Kahlua liker 

Liker Kahlua je najpoznatiji liker od kafe (poznat u celom svetu. Potiče iz Meksika, a poseduje jačinu od 20 do 36 stepeni. Može se piti zasebno, neretko se kombinuje sa kafom i kajmakom, a može se dodati koktelima i desertima. Zajedno sa vodkom, karakteriše ga bogat i sladak ukus, a posebno je neodoljiv kada se posluži preko lomljenog leda. 

Zajedno sa vodom, kafom i šećerom, koji su osnovni sastojci, možete kombinovati još neke i odvojiti dvadesetak minuta za pravljenje čarolije za čulo ukusa. Možete praviti jednostavnu verziju Kahlue, upravo sa ovim sastojcima, uz jedan štapić vanile, a možete probati Kahlua liker sa sveže kuvanom kafom i Kahluu za „odmah“, prilikom čije pripreme koristite instant kafu u granulama i vodku.

Bilo kako bilo, uživanje je zagarantovano.

Irska kafa

Kako je Kahlua najpoznatiji liker od kafe na svetu, tako je Irska kafa najpoznatiji koktel sa kafom na svetu. Svrstava se u tople napitke. Iako je karakterističan za zimski period, možete probati da ga napravite odmah nakon čitanja ovog teksta.

Koktel je osmišljen slučajno 1943. godine, za šta je zaslužan irski kuvar i barmen Džo Šeridan, koji je radio na aerodromu Fojnes. Avion koji je poletao za Njujork morao je da sleti u Irsku zbog lošeg vremena. Bila je zima, niske temperature, pa u želji da zagreje putnike, Šeridan je smislio ono što mi danas zovemo – irska kafa.

Za recept se i danas koriste kafa, viski, šećer, šlag ili slatka pavlaka.

O tome koliko je zaista poznata širom sveta govori činjenica da postoji Dan irske kafe, koji se obeležava 25. januara. 

Zlatni kapućino Martini

Volite izazov i espreso kafu? Onda je ovo pravi koktel za vas! 

Osnovni sastojci su espresso vodka (Van Gogh Double Espresso), liker (Galliano), krema (može standardna krema, može obrano mleko). U sve ove sastojke, nakon sjedinjenja u šejkeru za koktele, dodajte drobljeni led. Kako je ovo kremasti koktel, posebnog ukusa, zavodljiv, zahteva koji minut više zbog koraka u kome šejker morate snažno da protresete.

U koktel na kraju možete staviti tri zrna kafe, što je navodno italijanska tradicija, a označava zdravlje, sreću i blagostanje.

Nastavak i tri tačke

Tri tačke neka budu podsticaj da istražite podužu listu postojećih koktela sa ukusom kafe. Još jedno na tom spisku će vam sigurno privući pažnju i „naterati“ da tražite. U pitanju je francuski koktel od kafe (Cafe French), čija je osnova, naravno, kafa, a uz nju Triple Sec (alkoholno piće sa ukusom narandže), Amaretto i irski krem. Na kraju zasladite šlagom, degustirajte i - uživajte!