Kofein-šta je i čemu služi?

8
Jul 2022
autor:

Razlićite vrste kafe razlikuju se po načinu pripreme, ali i po svojoj jačini. Jačina određene vrste kafe zavisi od količine kofeina. Da li zaista znamo šta je kofein, gde se sve nalazi i kako on utiče na naš organizam?

Šta je kofein i gde se sve nalazi?

Kofein je prirodni alkaloid koji se najčešće dobija iz zrna kafe, a može se dobiti i iz listova čaja i zrna kakaoa. Kofein može da se proizvede i na veštački način i kao takav se najčešće koristi u energetskim pićima. Kofein se hiljadama godina unazad koristio u medicinske svrhe.

Danas, kofein je najčešće korišćeni stimulans na svetu i psihoaktivna supstanaca. Koristi ga čak 80% svetske populacije. Jednostavno i brzo se filtrira u našem organizmu, zatim kruži kroz celo telo, uključujući i mozak. Dovodi do privremene promene raspoloženja, opažanja i ponašanja. Pored kafe, čaja i energetskih pića kofein se može naći na nekim manje očekivanim namernicama. Tako, kofeina ima u nekim vrstama tamne čokolade, sladoledu, voćnim sokovima, proizvodima za mršavljenje, proteinskim čokoladicama…

Koliko kofeina smemo da konzumiramo?

Kao i sve ostalo, kofein bi trebalo da se koristi umereno.  Budući da kofein nije sastavni deo naše svakodnevne ishrane, za njega ne postoji preporučeni dnevni unos. Smrtonosna doza kofeina je 10g, ali ne morate da brinete, do znači da biste morali da popijete oko pedeset šoljica esperesa na ex kako bi kofein imao fatalan učinak.

Koliko kofeina sadrži određena vrsta kafe

Kafe se, osim po načinu pripreme, razlikuju i po svojoj jačini. Jačina kafe, izmedju ostalog, zavisi i od količine kofeina koju sadrži.

Prosečna količina kofeina po šoljici nekih od najpoznatijih vrsta  kafe je sledeća:

-turska kafa ima 115mg kofeina

-filter kafa 145mg kofeina

-espreso kafa 100mg kofeina

-instant kafa 85mg kofeina

Kako kofein utiče na nas?

Kofein je supstanca koja ima moć da prevari naš organizam da misli da nije umoran. Kofein je po svojoj strukturi sličan biohemijskoj suspstanci adenozinu. Adenozin je između ostalog, odgovoran za našu pospanost. 

Kada popijete šolju kafe, kofein se vezuje za adenozinske receptore u mozgu, na taj način blokira pravi adenozinda se veže za njih i da vam saopšti da ste umorni. Adenozin nastavlja da krui vašim organizmom, praveći veće količine adrenalina, na taj način pred toga što ne osećate umor, postajete energičniji. Ono što je zanimljivo jeste da mozak osobe zavisne od kofeina stvara nove receptore za adenozin, zato je ovakvoj osobi, kako vreme protiče potrebno sve više kofeina. Na osnovu ovoga možemo razumeti kada neko kaže da je zavisnik od kafe.