Kako piti espreso poput Italijana

6
Jun 2016
autor: admin

Isto kao što biste se vi zagrcnuli da vidite kako neko stavlja ajvar na krofnu, tako se ni Italijanima ne sviđa kako drugi piju espreso – prosto zato što imaju svoj, veoma ozbiljan, način kako se to radi.

Tako je, postoji pravi i pogrešan način da se popije espreso, te smo se raspitali kako to Italijani piju espreso kad su „na domaćem terenu“.

1. Treba razumeti šta je zapravo Espreso

Zrna kafe su zrna kafe. Nasuprot onome u šta pokušava da vas ubedi (najčešće američka) industrija kafe, ne postoji poseban način pripreme zrna za espreso.

Ono po čemu se razlikuje od ostalih vrsta kafe je kako se kafa „izvlači“ iz zrna. Po tome imamo espreso, tursku kafu ili francuski Frenč Pres.

Aparati za espreso koriste veliki pritisak (oko 15 bara odnosno 9,5 kilograma po kvadratnom centimetru) da bi napravile kafu iz zrna, što se veoma razlikuje od recimo turske kafe gde se ceo proces obavlja uz pomoć gravitacije. Tradicionalno, za jednu šoljicu espresa je dovoljno 7 grama kafe i morala bi da bude gotova za 25 sekundi.

Espreso ne bi smeo da bude gorak, i od njega ne bi smelo da vam lupa srce.

Jedan od velikih problema sa modernim kafićima je sto često koriste 18 do 20 grama kafe za jednu šoljicu, što znači da unosite dva do tri puta više kofeina nego što sadrži tradicionalni espreso. U tako sitnoj šoljici ta koncentracija je prejaka i zbog nje je kafa gorka.

2. Ponašajte se snobovski

Italijani ozbiljno shvataju svoju kafu, pa bi i vi trebalo tako da se ponašate.

Razni moderni kafići imaju slogane poput „koristimo samo lokalno pripremljenu kafu i to po malo“. Sve je to OK, ali koliko su ti lokalni dobavljači pouzdani? Kafa se vrlo brzo ubuđa ako se o njoj ne vodi dovoljno računa. Ima mnogo nesuglasica u vezi sa kafom, ali oko ukusa se svi slažu. Kafa mora da bude ukusna, i to 365 dana godišnje.

 3. Nek vaš espreso bude ekspresan

Sama reč espresso znači ekspres. Samim tim, espreso bi trebalo da bude sveže pripremljen svaki put.

4. Naručite espreso za šankom

Vrlo retko ćete videti Italijana kako seda za sto i naručuje espreso.

5. Popijte ga s nogu

Espreso mora biti ekspresno napravljen, ali i isto tako ekspresno popijen – slažu se italijanske kafopije. Najbolje je popiti ga dok još ima „kremu“ na vrhu. Ova pena je zapravo emulzija ulja iz kafe i služi kao poklopac koji zadržava sve arome u kafi. Nažalost, krema se brzo razlaže.

6. Nikad ne pijte espreso bez kreme

Ili je predugo stajao ili je bez kofeina. Zato ga poznavaoci nikad ne bi naručili za sto. Dok ga barista napravi a konobar donese do vas, espreso je već izgubio kremu. Pogotovo ako ima mnogo gostiju.

7. Uživajte u tradiciji koja ga okružuje

Naručite espreso za šankom i započnite razgovor sa baristom. Njegova svrha je da vas razbudi, i to brzo.


8. Espreso možete da pijete bilo kad, ali nikada ne naručujte kapućino posle doručka

Espreso je uvek dobrodošao, ali većina Italijana se mršti na kapućino posle 11 prepodne, a posebno će vas čudno pogledati ako naručite kapućino tokom ili posle večere. Prosto se radi o tome da su pića na osnovu mleka rezervisana za jutro.

9. Bez mleka!

Ako dodate mleko dobićete espreso makijato, i ne bi trebalo da ga pijete posle 11 prepodne. Međutim, nema problema ako dodate liker u kafu i napravite kafe koreto. Naravno, to tek posle radnog vremena.

10. Posmatrajte espreso kao način života a ne kao piće za posebne prilike

„Cimnite“ espreso, možda „žvaknite“ neki kolačić usput, pročavrljajte s nekim i idemo dalje. Espreso nije nešto tokom čega se razglaba natenane. Espreso ujutru nije posebna prilika, to je stil života.