Kako kafa pozitivno utiče na naše zdravlje?

1
Oct 2015
autor: admin

Ukoliko ste kafu do sada posmatrali kao svoj omiljeni napitak ili deo jutarnjeg rituala, vreme je da sagledate širu sliku! Osim što vas ona razbuđuje ili upotpunjuje dan sa prijateljima i porodicom, pozitivno utiče i na vaše zdravlje. Kao i u svemu, važna je mera. 

KOFEIN

Trimetilksantin ili kofein je supstanca zbog koje najviše volimo kafu! To je stimulans, koji postoji u još nekim biljkama, kao i orašastim i bobičastim plodovima. Lako se apsorbuje u organizam, u kome prosečno ostaje oko četiri sata. Ne zadržava se, nego se brzo pretvara u energiju. Taj proces je usporen u trudnoći ili kada se koriste kontraceptivne pilule, dok je ubrzan kod pušača. 

KOLIKO ŠOLJICA DNEVNO?

Bilo da vam je omiljena kratka espresso kafa ili ona sa dodatkom mleka, preporučuju se najviše četiri šoljice dnevno. Različite količine imaju različit efekat na organizam, pa bi trebalo da pratite svoj organizam. Ukoliko osetite nesanicu, nervozu ili lupanje srca, trebalo bi da smanjite dozu. Kada pronađete onu koja vam odgovara, uživajte u svom omiljenom napitku bez brige. Ukoliko je to jedna šolja na dan, prijaće vam ukoliko imate nizak pritisak. Pozitivno utiče na krvne sudove, a podstiče i moždane aktivnosti. Dve šoljice dnevno utiču na prevenciju Alchajmera, a ukoliko ovu količinu popijete pola sata pred neku aktivnost, osetićete nalet energije. Za tri šolje na dan smatra se da sprečavaju rak jajnika, dok kod muškaraca sprečava pojavu kamena u žuči. Četiri šoljice predstavljaju snažan antioksidans, koji omogućava da očistimo svoj organizam. Ova količina kafe utiče na različite tumore, rak prostate i dijabetes tip dva. 


PROTIV GLAVOBOLJE, VIŠKA KILOGRAMA, DEPRESIJE...

Kafe aparati mogu da postanu vaši najbolji prijatelji u borbi za dobro zdravlje i raspoloženje. Ispijajući kafu, možete da umanjite rizik od pojave depresije za 20 odsto. Dopamin koji se dostavlja u krvotok stvara nam osećaj zadovoljstva. Rešićete se glavobolje, a kafa će delovati brže od leka. Takođe, ona jača memoriju, sprečava razvoj demencije, kao i šanse za Parkinsonovu bolest. Pomoći će vam da sačuvate zdravima srce i jetru. Smatra se i da štiti zube od karijesa, jer ima antibakterisjko dejstvo. Ukoliko vas muče kilogrami, kafa će vam pomoći da ubrzate metabolizam i sagorite masti. Popijte je ujutro, jer je efekat u prva tri sata najjači.