Kako Italijani piju espreso leti

15
Aug 2016
autor: admin

Kada temperature počnu da skaču a dnevni espreso im postane prevruć, Italijani često piju caffè shakerato – ledeno hladnu kafu iz šejkera – u kojoj uživaju ujutru ili na kraju obroka (ponekad čak i sa dodatkom alkohola).

Nekoliko kocki leda, šećerni sirup (običan šećer se neće rastvoriti) i šot vrelog espresa treba dobro protresti u šejkeru. Ako nemate šejker za koktele, improvizujte pomoću tegle s poklopcem. Pre nego što se led istopi kafa postane penasta. Ovaj napitak možete napraviti i u blenderu; dobićete ekstra penušavu kafu nalik koktelu koja će vam ličiti na oblak kofeina.

Šećerni sirup je jednostavno napraviti i dobro je imati ga kod kuće ako volite da pravite koktele. Uspite jednake količine šećera i vode u šerpu i kuvajte dok se šećer ne rastopi. Sirup držite u frižideru, trajaće vam cele nedelje.

Klasičan način serviranja ovog napitka je u ohlađenoj čaši za martini, ponegde sa zrnom kafe na vrhu ili sa posipom od kakaa. Kada ga tako udesite, stavite najveće naočare za sunce koje imate i pretvarajte se da ste na sunčanom trgu u Rimu.

Neke varijacije koje treba uzeti u obzir su:

1) začinite stvar tako što ćete dodati malo alkohola u kafu. Pokušajte sa rumom, sambukom ili amareto likerom.

2) zašto ne biste dodali malo vanile ili kore limuna? Slobodno eksperimentišite sa ukusima, ali ne zaboravite da sve arome dodate PRE nego što uspete espreso u šejker, kako se led ne bi prebrzo otopio.

 3) ako želite nešto zaista luksuzno, uvek možete dodati šlag i kakao u prahu na vrh svog caffè shakerato napitka.

 

Napomene autora: Ako nemate šejker za koktele, improvizujte pomoću tegle s poklopcem. Pre nego što se led istopi kafa postane penasta. Ovaj napitak možete napraviti i u blenderu; dobićete ekstra penušavu kafu. 

Potrebno za jednu osobu:

• 6 to 8 kockica leda

• 1 to 2 kašike šećernog sirupa (ili po ukusu)

• malo alkohola, na primer rum, sambuka ili amareto (ne mora)

• 2 šota svežeg, vrelog Doncafe professional espresa

Kocke leda stavite u šejker za koktele, dodajte sirup, liker (ako ga koristite) i na kraju svež espreso. Poklopite šejker i tresite ga 10 do 15 sekundi. Šejker bi trebalo da postane ledeno hladan na dodir a napitak da se pretvori u penu boje karamela. Procedite napitak u ohlađenu čašu za martini kako biste zadržali preostali led. Ako želite, ukrasite napitak zrnom kafe ili ga pospite kakaom. A možete i da ga obilno obogatite šlagom.