Kako degustirati kafu kao pravi ekspert?

16
Sep 2022
autor:

Iako smo navikli da je kafa deo svakodnevnice, ona je sve samo ne običan napitak. Postoje različite vrste kafe, različitih aroma i različitih nijansi ukusa. Zbog kompleksnosti ovog napitka, veoma je važno naučiti kako se kafa proba i degustira, kako bi se na ispravan način prepoznao ukus kafe, ali i sve njene bitne karakteristike.

Kako isprobati kafu?

Kada probate kafu potrebno je upotrebiti sva čula, kako se kafa ne bi svela na puko ispijanje već na ritual uživanja. Prilikom degustacije kafe bude se pre svega čulo vida, čulo mirisa i čulo ukusa. Kako bi sva čula neometano radila potrebno je pažljivo izabrati mesto na kome konzumirate kafu. Naša preporuka je da to budu tiha mesta, bez suvišne buke, ali ono što je najbitnije bez nametljivih mirisa koji dolaze sa strane. Pored izbora mesta, početnicima se savetuje da pažljivo izaberu pribor za konzumaciju. Pod priborom mislimo na adekvatnu šoljicu koja će vam upotpuniti užitak, ali i kašičicu od nerđajućeg čelika koja neće menjati ukus i aromu vašeg omiljenog napitka.

Čulo vida

Čulo vida je prvo čulo koje je uključeno u proces degustiranja i konzumiranja kafe. Ako se pitate šta pogled na šoljicu kafe može da nam kaže o istoj, verujemo da će vas brojni odgovori na ovo pitanje razuveriti u stavu da je čulo vida nebitno pri konzumiranju kafe.

Pogledom posmatramo kremu koja je na površini espresso kafe, na osnovu čega se vrši početna procena. Krema koja se nalazi na vrhu espresa potrebno je da ima određenu teksturu, boju i da nema određene nedostatke koji nastaju pri pravljenju.

Tako, na osnovu pogleda, možemo reći da je dobar espresso onaj koji ima kremu nežne i homogene teksture, svetlo braon boje i na kojoj se ne nalaze mehurići vazduha.

Na osnovu mehurića koji se nalaze na površini možemo mnogo toga saznati.

Ako su mehurići na površini veliki i izolovani, to znači da je vaš espresso spremljen prebrzo, takođe, ako postoji previše mehurića šoljica vaše kafe je verovatno pregorela i gorka.

Na osnovu pogleda možemo da razaznamo i određene mešavine kafe. Ukoliko vaša kafa sadrži određen procenat Robuste, krema na vrhu bi trebala da bude bogata i tamnije boje, a ako je procenat Arabike veći krema na vrhu neće biti  toliko postojana i biće mnogo svetlija.

Čulo mirisa

Čulo mirisa je drugo po redu kada je proces ispijanja kafe u pitanju. Ovo čulo je konstantno uključeno prilikom konzumacije kafe, ali se retko kad fokusiramo na njega. Tu smo mi, degustatori, na gubitku. Čulo mirisa nam omogućava da postanemo svesni svih specifičnih aroma i mešavina kafe. Da bi arome kafe došle još više do izražaja, uzmite kašičicu i promešajte površinski sloj, na taj način oslobodićete sve mirise koji se kriju iza kreme. Uz pomoć čula mirisa osetićete vrstu prženja kafe, potpunu aromu, nagoveštaje karamele, čokolade ili lešnika koji su dodati u vaš napitak.

Čulo ukusa

Čulo ukusa predstavlja zapravo samu degustaciju kafe.

Pre degustacije kafe popijte malo vode kako se u ustima ne bi zadržavali ukusi koji mogu da vas pogrešno navedu i pokvare vaš utisak o kafi koju konzumirate. Iz istog razloga, kafu treba piti bez dodataka šećera ili zaslađivača.

Kafu treba ispijati malim gutljajima, na način da dopustite da ukus kafe preovladava u svakom delu vaših usta kako biste osetili pun ukus mešavine kafe koju pijete.

Bitno je da obratite pažnju i na ukus koji ostaje u ustima nakon ispijanja kafe. Ukoliko je kafa koju ste pili visokog kvaliteta, ostaviće prijatan i balansiran ukus gorke, kisele i slatke kafe.


Primenite gore navedene savete kada sledeći put budete konzumirali vašu omiljenu kafu i otkrijte potpuno novu dimenziju iste.