Kako da odaberete pravi aparat za espresso kafu?

26
Oct 2016
autor: admin

Obožavate espresso kafu i koristite svaku priliku da odete u omiljeni kafić, u kome ćete uživati u šoljici ovog napitka? Na sam miris već se budite? Taj trenutak kada osećate kofein vam je jedan od omiljenih tokom dana? Onda bi trebalo sebi da priuštite isto uživanje i u sopstvenom domu! Aparat za espresso deluje kao savršen poklon za rođendan! 

O čemu bi trebalo da mislite pre kupovine?

Osnovno pitanje na samom početku jeste – kakav espresso pijete? Da li volite jaku kafu, bogatog ukusa ili vas više privlače specijaliteti sa mlekom? Ukoliko pripadate prvoj grupi, više će vam odgovarati aparati koji imaju mlin, odnosno koji melju kafu u zrnu. Što sitnije to može da uradi, vaš aparat ponudiće vam jači ukus kafe. Prednost dajte onima koji imaju ugrađen mlin, kao i onima gde možete da kontrolišete količinu vode. Ukoliko ste u drugom taboru, nije vam potreban aparat za espresso koji će biti skoncentrisan toliko na sam ukus kafe. Vama odgovara mašina koja ima dodatak pomoću koga može da prilagodi mleko za vašu upotrebu, kao i da napravi penu od mleka. Obavezno vodite računa i o tome koliko ljudi će upotrebljavati aparat, odnosno da li treba da bude prilagođen samo vašim potrebama ili i drugim osobama. Razmislite i koliko prostora imate u svom domu. Stanovi u Novom Sadu, Beogradu, Nišu, kao i u drugim mestima, sigurno u svojoj kuhinji  imaju mesta za novog ljubimca, samo je potrebno pronaći ono pravo. 


Kako odabrati aparat za espresso?

Odgovor na ovo pitanje možete da saznate kada odgovorite na pitanja u prethodnom pasusu, ali i kada se konsultujete sa prodavcem. Naime, aparat za espresso može da bude potpuno automatizovan ili polu - automatizovan, odnosno semi - automatizovan. Prvi odgovara svakom ko ne želi da gubi mnogo vremena u pripremi kafe. Dovoljno je da pritisne dugme. Polu - automatske mašine su za one koji imaju malo više vremena i koji žele da im kafa prvo bude samlevena u mlinu. Iz toga proizlazi da možete da birate aparate koji pripremaju napitak  ako što voda deluje direktno na samlevenu kafu, kao i na kapsule  ili ćalde, odnosno vrećice. U ovo pakovanje spakovana je pržena kafa. Kapsule se prave najčešće od plastike, a ćalde od filter papira. 

 

 

Naravno, na to koji aparat za espresso ćete odabrati utiče i vaš budžet. Vodite se time da odaberete onaj u skladu sa svojim potrebama i na taj način ćete sigurno uštedeti. Sigurno je da nećete pogrešiti ako odaberete ove mašine, jer će ritual ispijanja jutarnje kafe dobiti sasvim novi ukus, a uživanje u popodnevnoj kafi sa prijateljima i porodicom biće još lepše.