Kafa kao umetničko delo - Novi trend dekorisanja kafe

30
Nov 2019
autor:

Poslednjih godina među novim trendovima koji čine deo našeg svakodnevnog života, jeste i onaj koji podrazumeva ukrašavanje našeg omiljenog napitka. Prosto, danas je gotovo nemoguće da u omiljenom kafiću popijete najdraži espresso čija pena nije ukrašena poput pravog malog umetničkog dela. Ovako dekorisane kafe pre svega služe da nas zabave, ali i da nas fasciniraju i učine da se divimo posvećenosti i umeću našeg bariste.

 Niko zapravo nije siguran u kom trenutku je počela da se koristi ova tehnika ukrašavanja kafe, ali se svi slažu da ona potiče, naravno, iz Italije. Krajem osamdesetih godina, inspirisan umećem italijanskih majstora, vlasnik kafeterije u Sijetlu Dejvid Šomer, kreirao je danas kultni crtež srca od pene na kafi. Nakon toga, ideje su samo navirale, a sve što je usledilo je sada deo istorije dekoracija na kafi. Ubrzo je svet prigrlio ovu ideju, a danas je ukrašavanje kafe standard svake ozbiljne kafeterije.

 U modernom vremenu, svakako, dekorisana kafa postala je obavezna detalj i na svakom Instagram nalogu. Svaki verni korisnik društvenih mreža na svom profilu ima bar jednu fotografiju kafe sa iscrtanim srcem, cvetom ili simpatičnom životinjicom. Ovaj trend, naravno, zdušno koriste i vlasnici lokala, jer upravo kroz deljene fotografije oni dobijaju besplatnu reklamu i rast popularnosti.

 

Za ukrašavanje kafe zadužene su bariste, što je svojevrstan moderan naziv za izuzetnog poznavaoca kafe. Njegova uloga je da pripremi i posluži kafu, ali i da zna dovoljno o njenom poreklu, vrstama i načinu prerade. Ujedno, retko koji barista može zaslužiti titulu uspešnog, ukoliko pored toga ne poseduje i umeće crtanja penom od mleka.

 Iako je "latte art", kao i što sam naziv sugeriše, jedna vrsta umetnosti, pravi ljubitelji kafe pokušavaju da smisle i druge načine koji će njihovu kafu učiniti zabavnijom. Tako, u nedostatku potrebnih veština, oni se često odlučuju da svoju šoljicu omiljenog napitka ukrase cimetom ili nekom drugom vrstom začina. U tom slučaju, dostupni su im brojni šabloni koji se mogu naći u slobodnoj prodaji, a koji na kafi stvaraju brojne maštovite i inspirativne oblike.

 Ipak, za one koji žele samo najbolje, dobra vest je da aparati za kafu uskoro dobijaju svoje unapređenje koje će doneti dodatnu funkciju ukrašavanja kafe. Uskoro ćemo svi biti u prilici da u toplini svog doma, za samo nekoliko sekundi, sami kreiramo oblike od kojih zaista zastaje dah. Ovi aparati povezivaće se preko aplikacije sa pametnim telefonima i moći će da reprodukuju bilo koju fotografiju visoke rezolucije na penu vaše kafe.

 

Za entuzijaste koji se ipak odluče da ovu veštinu savladaju sami, bariste savetuju da se zaista posvetite svakodnevnom vežbanju. Biće vam potrebno dosta vremena da testirate različite oblike i tehnike, dok ne stignete tačku u kojoj će vaša kafa izgledati kao umetničko delo. Za početak ističu da je ključ crteža u temperaturi mleka, ali i distanca sa koje mleko sipate u šoljicu espresa. Na ovu temu postoji dosta videa koji vam mogu poslužiti kao uputstvo i inspiracija, pa ukoliko poželite da ovladate ovom izuzetnom veštinom, pogledajte bar neki od njih.