Kafa i čokolada – savršen spoj

30
Mar 2022
autor:

Danas je kafa deo svakodnevice i socijalnog života. Većini ljudi radni, a i neradni dan započinju uz jutarnju kaficu. To je prosto ritual u kome uživamo u miru sa našim mislima. Ali kafa je i deo kulture i druženja. Kada želite s nekim da se vidite, obično ćete reći: "Hajmo na kafu", što nas dovodi do tog društvenog segmenta naših života. Skoro svi u nekom obliku konzumiramo kafu, neko uživa u espressu, neko bez domaće kafe ne započinje dan, a neko voli kombinovati kafu drugim ukusima. Sada postoji toliko ukusa koji se mešaju sa kafom da trendove ne možemo ni ispratiti. Ipak je najpoznatija sinergija kafe i čokolade, što nikako nije slučajnost. Kafa i čokolada, zapravo, imaju mnogo sličnosti i verovatno je upravo u tome ključ njihove popularnosti. U restoranima je ova kombinacija poznata pod nazivom moka i mnogi joj daju prednost u odnosu na običan espresso. U kućnoj varijanti je takođe možete lako pripremiti uz samo dva sastojka. Zato razmislite da vam ovaj napitak postane i neka vrsta jutarnje rutine. A mi ćemo vam navesti i nekoliko razloga zbog kojih biste trebali konzumirati i moku pogotovu u ovim prolećnim danima. 

Pojačana koncentracija

Svima nam je potrebna koncentracija, pogotovo u ovim toplim danima kada prolećni umor uzima zamaha. A kombinacijom kafe i čokolade, dobićete napitak koji ne samo da razbuđuje, nego i poboljšava kognitivne sposobnosti. Istraživači sa Klarkson univerziteta nedavno su sproveli studiju koja pokazuje kakvu moć imaju kafa i čokolada, i to udruženi. Kako se pokazalo, ova moćna kombinacija akutno rešava poremećaj pažnje, smanjuje nivo anksioznosti i pojačava kogntivne sposobnosti, samim tim i energiju. Dodavanjem kakaa ili tamne čokolade sa visokim procentom kakaa (70%) kafi, pojačaćete prilično koncentraciju, pogotovo nakon neprospavane noći. 

Laka priprema

Priprema ovog napitka je jednostavna i laka. A u mnogim kancelarijama ili većim poslovnim objektima možete dobiti ovu kombinaciju pritiskom na dva dugmeta aparata za kafu, pa ukoliko ste u nedoumici da li je bolje popiti običan espresso ili moku, odlučite se za moku i podignite nivo produktivnosti. No, da se mi vratimo na samu pripremu u kućnoj varijanti. Spremamo espresso ili domaću kafu i sipamo ga u visoke čaše. Topimo čokoladu na pari i dodajemo je u kafu, zatim dobro promešamo i ostavimo malo da se ohladi. Kada se blago ohladi odozgo možemo staviti šlag i cimet ili muskatne oraščiće. 

Dva zadovoljstva "jednim udarcem"

Zamislite u jutarnjoj kafi i osećaj zadovoljstva omiljenog slatkiša – čokolade. U jednom napitku dobićete dva benefita, osladićete se dovoljno da nivo serotonina poraste, a opet imate dovoljno kofeina koji će podići nivo energije i spremiti vas za dnevni tempo. Ovo je idealan napitak za prolećne dane kada osećamo blagi umor i iscrpljenost. 

Užitak u svakoj prilici

Kafa je zaista napitak koji se pije u svim prilikama i skoro da nema situacije kada je ne pijemo. Jutarnju je najbolje piti sam, a popodnevnu sa društvom. Zamislite pauzu od posla u nekoj skrovitoj bašti uz moku, ili sa društvom sedite na terasi uz omiljeni napitak i uživate u prolećnom suncu. Zato iskoristite svaki slobodan trenutak da uživate u ovoj čaroliji. To je sitnica koju činite za sebe i ne oduzimajte je ni po koju cenu.