Kad se kafa nađe u pesmi...

1
Nov 2016
autor: admin

Koja je prva pesma koja vam dolazi na um kada pomislite na kafu? Mi verujemo da je to „Kafu mi draga ispeci“ koju je izveo čuveni Predrag Gojković Cune. Ove meka i nežna pesma pripada zadimljenim kafanama i boemima kojima je vreme da krenu kući. Međutim, i drugi umetnici širom sveta posvetili su neke od svojih numera ovom napitku, koji je jedan od omiljenih na planeti. 

Ink Spots

Četrdeseta godina donela je pesmu „Java Jive“ u izvedbi grupe „Ink Spots“. Ovi Amerikanci opevali su svoju ljubav prema zrnima kafe. „Java Jive“ zapravo predstavlja nešto slično kompaniji „Sturbucks“ koja prodaje kafu. 

“Shoot me the pot and I'll pour me a shot

A cup, a cup, a cup, a cup, a cup”.

Frenk Sinatra (Frank Sinatra)

Šest godina nakon ovog hita Frenk Sinatra je  snimio  pesmu “The Coffee Song”. Govori o ogromnoj količini kafe u Brazilu, gde se duhovito primećuje da tamo gotovo ništa drugo i ne može da se pije. Izvodili su je mnogi, a korištena je i kao deo emisija, serija i slično. 

„You can't get cherry soda

'cause they've got to fill that quota

And the way things are I'll bet they never will

They've got a zillion tons of coffee in Brazil“

Ela Ficdžerald (Ella Fitzgerald)

Ela je 1960. godine snimila pesmu „Black Coffee“ u kojoj peva o usamljenoj ženi, koja je zaljubljena i čeka svog muškarca. Muči je nesanica, a utehu traži u crnoj kafi. Verujemo da bi  espresso kafa bila jednako dobar saveznik! Ovu pesmu su takođe obradile i druge pevačice. 

„I'm feeling mighty lonesome

Haven't slept a wink

I walk the floor and watch the door

And in between I drink

Black coffee“

Johnny Cash (Džoni Keš)

„Cup of Coffee“ je pesma velikog obožavaoca kafe. On u njoj peva kako je došao u posetu kod prijatelja i ne želi da pije vino, niti viski, nego kafu. 

„Just dropped in to have a cup of coffee friend

Dropped in to have a cup of coffee friend

Don't give me none of your liquor I don't want no wine“

Majk i mehanika (Mike and the Mechanics) 

Tek u devedesetima ponovo se pevaju hitovi kojima je tematika kafa. „Another Cup of Coffee“ nastaje 1995. godine. Tema je propali brak i odlazak muža, a žena o svemu razmišlja uz šolju kafe. 

„And she pours herself another cup of coffee

As the pictures leave a clean space on the wall

and it's in between the leaving and the loving“

Ijan Anderson (Ian Anderson)

Početak dvehiljaditih godina, tačnije 2003. godina donosi pesmu „Calliandra Shade (The Cappuccino Song)“. Ona oslikava dešavanja u kafiću, opuštenje i uživanje u divnom danu. Njen izvođač je ovde pokazao kako flauta može da zvuči u rok muzici.  

„Come, sit with me and take decaf designer coffee.

Come, laugh and listen as the ragamuffin children play.

Lame dog and a black cat, now, they shuffle in the shadows.

You got cappuccino lip on a short skirt day.“