Izbegnite zabunu i naručite baš kafu koju želite

31
Jul 2020
autor:

Da li se i vama desilo da u kafiću ili restoranu dobijete kafu koju niste želeli? Vrlo često se dešava da na dva različita mesta naručite istu kafu, a dobijete potpuno različite napitke. Ovo se dešava i u dva različita lokala u istom gradu, a da ne govorimo o različitim gradovima ili čak različitim državama.

Prosečan srpski turista u inostranstvu obično ne uspe da popije kafu na koju je navikao. Na primer, nes kafa koju mi znamo u inostranstvu ne postoji pod tim imenom, dok produženi espresso sa mlekom jednostavno ne postoji. Kako ne biste morali da objašnjavate koliko kafe, koliko vode, a koliko mleka želite, pročitajte sa čime se možete susresti prilikom naručivanja kafe.

 Frappe - Ukoliko u meniju vidite Frappe, to verovatno znači da ćete popiti mućeni nes ili drugu instant kafu. Ovde često dolazi do zabune, jer ako tražite nes dobićete ili neku 3 u 1 varijantu ili, još gore, šolju vrele vode i kesicu neskafe pored. Tako da je sigurnije poručiti Frappe.

 Kapućino je kafa koja u osnovi ima espresso. Priprema se na taj način što se u espresso dodaje posebno pripremljeno mleko sa mikropenom. Kod ove kafe načešće nema zabune, bar ne u inostranstvu.

 Latte - Česta zabuna je da se Latte poistovećuje sa nes kafom. Latte nije nes kafa. Ovo je espresso sa puno mleka i služi se u visokim čašama, ali ukus joj nije sličan nes kafi kakvu mi poznajemo. Priprema se na sličan način kao kapućino. Razlika je u tome što umesto obavezne pene na vrhu, koju ima kapućino, u kafe late ide samo kremasto pripremljeno zagrejano mleko bez pene.

 Mochaccino se pravi na sličan način kao kapućino s tim što se dodaje ili sirup od čokolade ili kakao u prahu. Kao i kod kapućina, na vrhu ima mikropenu od mleka. Obično se služi u staklenim čašama, tako da se na njima jasno mogu ocrtati slojevi espressa, čokolade i mlečne pene. Kod nas se još zove moka, odnosno crna i bela moka, u zavisnosti od koje je čokolade.

 Espresso - Espresso je svima poznat i tu nema mnogo varijacija. Ali, i kod espressa može doći do zabune. Naime, u inostranstvu on se ne služi sa mlekom. Tako da ukoliko želite produženi sa mlekom, moraćete da naglasite da biste da vam donesu mleko pored espressa.

 Macchiato je espresso “uflekan” sa vrlo malo mleka i fine mikropene na vrhu. Treba ga razlikovati od kapućina, jer se služi u malim šoljicama kao i regularan espresso, s tim što se na vrh dodaje vrlo malo kremasto pripremljenog mleka. Ova kafa je minijaturna u količinskom smislu i nije zamena za produženi espresso  sa mlekom.

 Doppio - Ovo je dupla doza espresa, ali stiže bez mleka. To nije produženi, već dupli espreso. Dakle, ne dodaje se još jedna doza vode, već još jedna doza espressa, što ga čini izuzetno jakim napitkom.

 Lungo je ono što kod nas često zovemo „produženi espresso“, samo što se služi bez mleka. Obično se priprema sa dvostruko više vode, pri čemu količina kafe za pripremu ostaje ista kao za espreso.  To je u osnovi razblaženi espresso ali, to što se koristi duplo veća količina vode nego kod regularnog espressa, ne znači i da ima upola manje kofeina.

 Ristretto je najblaže rečeno, gutljaj espressa. Jedan jedini gutljaj. Znamo da se pitate da li je moguće da postoji manja kafa od espressa. Postoji . Ristretto ima upola manje vode uz istu količinu kafe. To znači da je ristretto intezivnije arome i jačeg ukusa od espressa .

 Afogato je espresso sa sladoledom, obično od vanile, ali neki ga prave i sa sladoledom od čokolade. Na italijanskom to znači potopljen i u slobodnom prevodu to je kašika sladoleda potopljena espressom. U nekim kafićima afogato dodatno ukrašavaju sa šlagom na vrhu.

Nadamo se da će vam nakon čitanja ovog teksta biti makar malo lakše da odlučite šta da naručite, a da se to poklapa za vašim željenim napitkom. U svakom slučaju, espresso u ma kom obliku je uvek dobar izbor, sve ostalo su sitne varijacije.