Ispijanje kafe iznad oblaka ili usred okeana ili...

21
May 2014
autor: admin

Priroda je i dalje veoma darežljiva prema nama, iako mi kao da sve manje uvažavamo njene potrebe i opomene. Ona stvara čudnovate lepote kojima demonstrira svoju moć i nepredvidivost, dozvoljavajući nam neslućene užitke i istovremeno podsećajući nas da je moramo poštovati. Ukoliko vas znatiželja i avanturizam ili jednostavno ljubav prema putovanjima nanesu na drugo po veličini ostrvo japanskog arhipelaga – Hokaido, možda na ostrvo uz istočnu obalu Afrike – Zanzibar ili u Južnoafričku Republiku ili ipak u verovatno najpopularniji grad na svetu – Njujork, nikako ne propustite priliku da popijete kafu nad oblacima, usred okeana, unutar drveta ili među ledenim zidovima. Kafa nije ništa manja prirodna lepota.

Odmaralište Tomamo na otoku Hokaido u Japanu godinama privlači turiste iz svih krajeva sveta, kako zbog uzbudljivih skijaških staza, tako i zbog nesvakidašnjeg fenomena zvanog unkai tj. more oblaka. Na nadmorskoj visini od 1088 metara nalazi se čarobna Unkai terasa, restoran do kojeg se dolazi trinaestominutnom vožnjom neobičnim gondolama. Terasa krije spektakularan prizor besprekornog belog pokrivača sačinjenog od oblaka, kroz koji se probijaju vrhovi planina Hidaka i Tokači. Oblaci se formiraju pod uticajem prirodnih izvora toplote u toj oblasti i temperaturnih razlika koje nastaju u periodu od nekoliko sati kada dan smenjuje noć, u letnjim mesecima. Vazdušasta atrakcija pogodna je za turiste ranoranioce, jer se pogled koji ostavlja bez daha može doživeti jedino u rano jutro, između 4h i 8h. Šansa da se oblačasta masa formira iznosi svega do 40 odsto, ali kada se to dogodi na terasi se nađe čak 1000 turista odlučnih da popiju šoljicu vrele kafe nad bajkovitim „tlom“ koje se pruža pod terasom. Kombinacija omiljenog napitka i mora oblaka omogućiće vam neponovljivo razbuđivanje o kojem ćete uvek iznova sanjati.

Za razliku od gustih oblaka koji „zatvaraju“ pogled, neobičan restoran The Rock na plaži Michanwi Pingwe u Zanzibaru otvara horizont beskrajnog okeana. Na jedinoj steni usred Indijskog okeana nalazi se 14 stolova za koje se možete udobno smestiti i popiti šoljicu vrhunske kafe, imajući pritom osećaj da se nalazite unutar jedne od onih savršenih fotografija pejzaža živopisnih boja koje najčešće viđamo na desktopima računara. Do magičnog restorana može se jednostavno doći sa mora, a sa kopna postoje dve mogućnosti – kada je plima do stene će vas dovesti čamcima, dok ćete za vreme oseke doživeti romantičnu šetnju kroz plitku vodu okeana do jedinstvenog mesta za užitak. 

Sunland baobab je nadaleko poznato, ogromno baobab drvo u Južnoj Africi. Locirano je na Sunland farmi u Limpopu, najsevernijoj pokrajini Južnoafričke Republike. Prema nekim podacima specifično drvo staro je oko 1100 godina, dok je na osnovu drugih procenjeno da datira još od pre čak 6000 godina. Najstariji baobab u čitavoj zemlji, sa svojim gigantskim nadrealnim granama i zanimljivim cvetovima, visok je oko 20 metara, a njegov obim iznosi impresivnih četrdesetak metara – sasvim dovoljno da se u unutrašnjosti stabla kreira čudnovati pab. U šupljinu drveta, u nestvarni ambijent, još od 1933. godine može da se smesti petnaestak kafopija i doživi užitak ispijanja omiljenog napitka na jednom od najneobičnijih mesta na svetu.

kafa u njujorku

Ukoliko se ipak nađete u neverovatnom Njujorku, u pauzi tokom obilazaka nebrojenih gradskih obeležja, za sabiranje utisaka izaberite čuveni bar Minus 5 na Menhetnu i doživite još jedno iskustvo za prepričavanje. Bar Minus 5 sasvim je napravljen od leda. Zaista, zidovi, sedišta, šank, pa čak i čaše napravljeni su od čistog leda. Temperatura u baru poslužila je kao inspiracija za njegovo ime. Zbog temperature koja iznosi -5°C na ulazu vas osoblje opskrbljuje rukavicama i debelom jaknom ili bundom od veštačkog krzna. Posetioci se u proseku zadržavaju oko 45 minuta, što je sasvim dovoljno za nezaboravno ispijanje, u ovom slučaju ledene, kafe. Okruženje u kojem ćete se naći lediće vam, ali i oduzimati, dah. Bilo da se krećete kroz ledeni lokal ili sedite na nekom od sedišta prekrivenim udobnim i toplim veštačkim krznom, uživaćete u čudnovatoj zimskoj zemlji prepunoj zanimljivih detalja. Tako u baru Minus 5, pored drugih božanstvenih skulptura, postoji i Kip slobode, sačinjen sasim od leda ili npr. tematski odeljak Central park u kojem se nalaze ledene klupe potpuno identične onima u osunčanom parku. 

Sigurno da je nezahvalno procenjivati koje je od ovih predivnih mesta najneobičnije. Ipak, možda je neko dovoljno srodno vašoj najluđoj maštariji o savršenom ambijentu za šoljicu sveže kafe, pa ćete ga uvrstiti u listu uzbudljivih doživljaja koje želite da iskusite.