Imate li omiljeni ukus kafe?

22
Aug 2016
autor: admin

Poznavaoci napitka u kome se uživa u svakom delu sveta reći će vam da postoji jasna razlika u ukusima kafa, koja ukazuje na njen kvalitet i način pripreme.  To čak i laici mogu da ocene, ali ne tako podrobno. Međutim, ovde ne govorimo o takvom ukusu kafe. Govorimo o onom koji joj sami dajemo, obogaćujući je tako da ponekad gotovo podseća na slatkiš. Zamislite da aparat za espresso kafu izbacuje gotove kolačiće? Uopšte nije loša ideja! 

Istorijat

Veruje se da kafa sa ukusima ima dugu tradiciju. Dodavali su se prvenstveno različiti začini. Istok je preferirao cimet i šećer, dok je Zapad dodavao mleko, ali i bademe i smokve. Dvadeseti vek donosi ukuse i dodatke koje i sada poznajemo – šlag, sladoled, ali i alkohol. Italijani vole kafu sa likerom od badema, Irci sa viskijem, Jamajčani sa rumom i tako dalje. 

Slatko, slađe, najslađe...

Verujemo da ste u karti pića u mnogim kafićima mogli da naiđete na dužu listu sa kafama. Osim onih standardnih, domaćih, kratkih, dugih ili sa mlekom, nailazite i na one sa ukusom lešnika, vanile, čokolade, kao i badema, karamele i tako dalje. Ovi slasni gutljaji dobijaju se najčešće dodavanjem određenog sirupa, koji naglašava željeni ukus. Te kafe su najčešće u obliku espresa, nes kafe ili ledene kafe.  

Ukus piva u kafi

Čuveni američki “Starbaks“ (“Starbucks“) predstavio je late kafu sa ukusom tamnog piva. Ovaj napitak moguće je naručiti kao kafu, ali kao i frape. Čine ga espreso, karamela i tamno pivo, koje ne sadrži alkohol. Rekli su da im je inspiracija bila potražnja, jer ljudi vole da eksperimentišu sa ukusima. Iako je izazvala veliku pažnju, mnogi smatraju da ova kafa nije pravo rešenje za jutarnje razbuđivanje.

Napravite sami kafu sa ukusom

Ukoliko želite da uživate u svom domu, napravite kombinaciju, za koju će vam biti potrebna i prodavnica zdrave hrane. Kupite mlevene lešnike, ekstrakt vanile i lešnika. Biće vam potrebna i kafa, šećer, čokolada za kuvanje i slatka pavlaka. Osam kašičica kafe pomešajte sa isto toliko kašičica lešnika i češera, kao i kapi vanile i lešnika. Zakuvajte kafu sa mlevenim lešnicima, pa procedite kroz filter ili gazu. Dodajte ekstrakte i šećer, pa sipajte u četiri šolje. Dodajte šlag koji ste umutili od četiri kašike umućene slatke pavlake i dekorišite narednanom čokoladom.