Ideje za novogodišnje koktele sa kafom

9
Dec 2021
autor:

Praznična euforija polako se širi domovima. Obično je decembar sav obojen pripremama za dva najveća praznika Novu godinu i Božić. Sigurno ste već počeli razmišljati o proslavi za Novu godinu. Ove godine, kao i prethodne, epidemiološka situacija ne dozvoljava mnogo, pa se većina ljudi odlučuje za neku kućnu varijantu. Možda je tako i najbolje. Sakupiti društvo i napraviti žurku za odabrane. 

Do sada smo pisali o raznim koktelima sa kafom i predstavili vam neke od najpoznatijih. Ali kada su ovi napici u pitanju ideja je mnogo, samo mašti pustite na volju. Nadahnuti prazničnom atmosferom istraživali smo malo koji su to popularni kokteli za zimske dane, a koji bi vam mogli dobro doći u "najluđoj" noći u godini. Izdvojili smo nekoliko, pa zato nastavite da čitate. Ko zna, možda vam bude inspiracija za neki vaš jedinstven koktel. 

Blizzard Cocktail

Sam naziv (mećava) asocira na planinsku kućicu, kamin i uživanje uz dragu osobu. Jedan pravi zimski koktel u svakom smislu. Služi se topao i izuzetno je kremast. A način pravljenja je i više nego jednostavan. U čaši pomešajte viski ili rum sa likerom od lešnika i Bejlisom. Prelijte sve jakom toplom kafom. 

White Russian Cocktail

Iako sam naziv sugeriše da je koktel nastao u Rusiji i da je ruski pronalazak, ipak, nije. Nazvan je ovako zato što je glavni alkoholni sastojak votka. Koktel je dosegao svetsku slavu, zahvaljujući glavnom junaku filma ,,Big Lebowski“.

Priprema koktela ne zahteva preterani trud. U jednu čašu sipate led, zatim votku i liker od kafe. A onda retko umutite slatku pavlaku ili mleko i dodate u već pomešane sastojke. 

Black Russian Cocktail

Ovaj koktel je varijacija na temu White Russian koktela. Ni on nije nastao u Rusiji. Zapravo ga je napravio  belgijski barmen u čast američkog ambasadora i kao kuriozitet nazvao ga Black Russian Cocktail.

Samo dva sastojka idu: votka i liker od kafe. U šejker sipajte 50ml votke i 20ml likera, led i dobro promućkajte da se sve sjedini. Zatim ga poslužite.

Fiaker 

Fiaker je bečka kafa. Kočijaši koji voze bečke fijakere veliki su ljubitelji pića, pa naziv otuda potiče. Sastoji se od dobro zaslađenog espressa u koji se dodaje alkohol, po mogućnosti su to rakije voćnog ukusa – šljiva ili višnja. Preko se stavlja šlag, a može se ukrasiti kakaom, kafom ili višnjom. Obično se služi u vrućoj čaši.

Carajillo 

Piće je tipično za Španiju i latinoameričke države, a nastalo je u vreme kada je Kuba bila španska kolonija. Vojnici koji su tu boravili mešali su kafu sa rumom kako bi dobili na hrabrosti, a zapravo su napravili jedan popularan koktel koji se i danas pije širom sveta. 

Postoje različiti načini pravljenja, od jednostavnih gde se kafa samo pomeša s alkoholom do onih komplikovanijih. Ako želite malo da eksperimentišete, onda alkohol prvo prokuvajte sa limunom, šećerom, cimetom, a onda sipajte kafu.

Dali smo vam nekoliko ideja, a na vama je da eksprimentišete. Kreativnost nema granice, samo se opustite i prepustite čaroliji… jer ovo vreme je vreme uživanja i magije.  

Srećna Nova godina!