Espresso i tradicionalna kafa: da li postoji razlika?

9
Mar 2017
autor: admin

U čemu je razlika?

Ako pregledate rafove sa kafom u prodavnici, primetićete da su neke kesice označene kao espresso i mešavine tradicionalne kafe. To vas onda navodi da pomislite sledeće: ,,U čemu je razlika između zrna espresso i tradicionalne kafe?’’ Istina je da nema nikakve razlike. Zrno kafe je zrno kafe. Zašto su onda kesice označene drugačije? Ispada da je razlika u pripremi.

Označavanje zrna kao espressa ili tradicionalne kafe nije ništa drugo do preporuka pržionice kako da se dobije najbolji ukus kafe. Naravno, postoje različite vrste prženja i zrna kafe – dve vrste, da budemo precizniji, arabika i robusta, kao i varijante koje nastaju na osnovu ove dve vrste – ali svaka od njih je i dalje zrno kafe koje se može koristiti u raznim metodama pripreme. 

Pogledaćemo kako zrna i mešavine stvaraju različite ukuse i kako su se razvijale preporučene metode pripreme. 

Olympia Big Truck organska espresso mešavina je slatka i čista pržena kafa koja se priprema kao espresso.

Profil ukusa kafe 

Pročitajte etiketu na kesici omiljene kafe i ponekad ćete među sastojcima pronaći opise hrane kao što je pomorandža ili smeđi šećer. Ovi opisi predstavljaju jedinstvene oznake ukusa koje je pržionica osetila u mirisu ili ukusu zrna na osnovu preporučenog procesa pripreme. Međutim, ovi opisi ne ukazuju na kvalitet pripreme, već su preporuka zasnovana na poreklu zrna – kao što je regija u kojoj je gajeno, proces ili da li je čisto ili mešavina. 

Pripremite kafu na osnovu ovih preporuka: kakav je ukus? Možda je baš onakav kako ga je pržionica opisala – nežno sladak i voćni sa nagoveštajem čokolade ili crnog čaja sa notom arome kolača ili citrusa – ili ćete osetiti nešto drugačiji ukus.

Espresso protiv kafe 

Kako je onda došlo do pojave zrna espresso kafe? Kada je kafa počela da se uzgaja, proizvođači nisu imali uslove za njen razvoj kakve imaju danas – a što je bio lošiji kvalitet zrna koja su se pripremala kao espresso, razlika je bila uočljivija. Kada zrna izložite pritisku, profil ukusa postaje intenzivniji, nešto poput razlike između čaja od borovnice i kašike džema od tog istog voća. U želji da naprave postojan profil ukusa, pržionice peku zrna tako da budu tamnija i dobiju dimljenu notu karamelizovanog šećera, kao što je slučaj sa italijanskom kafom. Ovaj metod prženja, međutim, znači da oni tananiji ukusi više ne mogu da se osete. Danas specijalizovane pržionice koriste zrna visokog kvaliteta tako da nije potrebno maskirati ukus. Pržionice mogu da eksperimentišu sa blažim prženjem kako bi se pojačao ukus kafe i istakla njena kompleksnost. 

Tradicionalna kafa daje manje intenzivan ukus od espressa tako da je razlika manje uočljiva ako se koristi mešavina kafe različitog kvaliteta. Kod nje je takođe malo lakše kontrolisati proces pripreme pa time i ukus koji želite da dobijete. Mnogi smatraju da je na ovaj način lakše pripremati kafu istog porekla, onu koja potiče sa iste plantaže. Takva kafa ima delikatniji ukus pa je teže pripremati je u formi espressa. Ako napravimo poređenje sa pikadom, priprema šoljice dobre tradicionalne kafe je kao pogodak u tablu a priprema dobrog espressa kao pogodak u sam centar. Nije nemoguće, ali zahteva malo više vremena i posvećenosti. 

Smatramo da ono što piše na kesici ne treba da utiče na način na koji pripremate kafu. Preporuka je tu da vas uputi, ali je na vama da ekperimentišete i pronađete idealan način pripreme. Iako će biti potrebno dosta truda da pripremite espresso od kafe istog porekla, naše je mišljenje da je nagrada vredna tog truda - dodajte malo zagrejanog mleka i dobićete dekadentnu poslasticu nalik na desert. Mi uživamo u pripremi espressa čiji ukus podseća na sočnu pitu od borovnica koristeći kvalitetnu prirodno procesovanu kafu. 

Mešavina tradicionalne kafe Cream and Sugar kompanije Slate Coffee Roasters ima primesu crne čokolade i karamela.

Zaključak

Nema razlike između zrna espresso i tradicionalne kafe. Kada specijalizovane pržionice napišu ,,espresso mešavina’’ ili ,,mešavina tradicionalne kafe’’, u pitanju je samo metod pripreme za koji pržionica smatra da će dati najbolji ukus. Kafa je stvar ličnog ukusa i sklonosti – zato pripremajte kafu na način koji najviše volite. 

source: seattlecoffeegear.com