Da li tretman kose kafom čini našu kosu zdravijom?

20
Sep 2021
autor:

Kokos, med, jaja, maslinovo ulje, samo su neke od namirnica uz pomoć kojih naša kosa postaje zdravija i negovanija. Sigurno su brojna sredstva koja ste do sada isprobali i u čiju delotvornost verujete. Da li ste, međutim, čuli da još neka sredstva, koja koristimo svakodnevno, mogu takođe da doprinesu? Kafa je sigurno jedna od njih.

Kafa ubrzava rast kose?

Ovo je jedna od teorija koja se godinama isprobava i čija učinkovitost raste, s obzirom na veliki broj zadovoljnih korisnika. Nevezano za to da li masku pravite sami, ili kupujete proizvod u svojoj najbližoj drogeriji, kafa je rešenje za kosu koja se čini beživotnom i bez sjaja.

Kafa je u osnovi kisela. Iako je takva, zbog velikog broja antioksidansa sa kose je moguće efikasno ukloniti svu nečistoću sa vlasi, a da se struktura ne ošteti i ne poremeti prirodna ravnoteža. 

Ukoliko se odlučite da napravite domaći piling, najbolja kombinacija je svakako maska sa kafom i jajima, gde prednosti kofeina dolaze do izražaja. Kada se maska utrlja, masažom glave se celokupni sastav nanosi na kosu i kožu glave, a dok se čeka delovanje utrljanog sastava, sve zajedno ulazi duboko u koren dlake.

Piling sa kafom i jajima je samo jedna od mogućih kombinacija.

Kako deluju kofein i žumance?

Ovaj piling za kosu jedan je od najčešće pravljenih i upotrebljenih kućnih radinosti kao „prva pomoć“ za oštećenu kosu sporijeg rasta, što nije iznenađenje, jer se žumance već vekovima koristi kao hranljivi nutrijent za obnovu dlake. Pun je minerala, proteina i vitamina, pogotovo vitamina B.

Pored nege dlake, kombinacija žumanca i kofeina ubrzava rast kose i sprečava njeno opadanje.

Samostalno delovanje kafe

Da, možete da upotrebite i svoju dnevnu dozu kafe kao tretman za kosu. Skuvate jaku kafu (količina zavisi od dužine kose), sačekate da se ohladi, procedite, prelijete preko oprane kose, sačekate da odstoji petnaestak minuta i redovno isperete toplom vodom. Na ovaj način bićete sigurni da će kofein povoljno uticati na sjaj i jačinu kose.

Ovakav samostalni uticaj kofeina naročito se preporučuje crnkama i brinetama, pored toga što je dobar i za prirodnu boju kose.

Ostale maske u delovanju sa kofeinom

Kao što smo na početku rekli, žumance svakako nije jedina moguća kombinacija koja će pomoći vašoj kosi. Gotovo jednako deluje kofein sa medom, maslinovim i kokosovim uljem.

Kada su u pitanju ova tri miksa, trebalo bi da znate da kokosovo ulje utiče povoljno na cirkulaciju krvi, a da med i maslinovo ulje, u kombinaciji sa kofeinom, hidriraju kosu, što je čini sjajnijom i manje ispucalom. 

Kofein i kosa kod muškaraca

Opadanje kose i generalno slaba kosa nisu problem koji brine jedino žene. Kod muškaraca jedna vrsta ćelavosti zove se alopecija (mada može da se javi i kod žena), a jedno od rešenja je – kofein. 

Kako se kod konkretnog problema kosa gubi u predelu iznad slepoočnica, pa na dalje, kofein pomaže na više načina. Jedan od njih pokazuje da kofein prodire kroz folikule i utiče na rast kose. 

Kupiti ili napraviti piling?

Sigurno vam se bar jednom desilo da pakovanje koje ste kupili po preporuci, ili zbog brenda i cene, ne odgovara vašoj kosi. Niste jedini i vaš problem nije nerešiv – radi se o jednoj manjoj tranziciji.

Da biste obradovali svoju kosu na gore preporučene načine, podsećamo vas da budete svesni važnosti pilinga koji dlaka zahteva, ali i da kupovina raznih šampona i maski nije uvek jedino, pa ni pravo, rešenje. Ukoliko primetite da obećani sjaj, lako raščešljavanje, brži rast i smanjeno opadanje dlake niste dobili, iskoristite namirnice koje vam se smeše iz frižidera.

I, naravno, svako jutro podstičite svest o tome da kafa koju upravo pijete, a koja vas budi, ne služi samo jednoj svrsi.