Da li ste probali organsku kafu?

14
Sep 2016
autor: admin

Poslednjih godina mnogo se govori o organskoj proizvodnji hrane, a svakako i o njenoj upotrebi u ishrani. Njena osnovna prednost je što se ne koriste pesticidi, a oni koji mogu da se koriste, na prirodnoj su bazi. Ovako može da se uzgaja i organska kafa. Dostupna je i na našem tržištu, a priprema je moguća na tradicionalan način ili kao espresso kafa.

Zašto odabrati organsku kafu?

Organska kafa, za razliku od one koja to nije, nije tretirana pesticidima i herbicidima, a takođe ne sadrži ni aditive. To je vrlo važno za naše zdravlje, jer je Agencija za zaštitu životne sredine (EPA) potvrdila da je većina ovih hemikalija kancerogena, te da negativno  utiču na sveukupno stanje našeg organizma. Ukoliko se odlučite za ovu kafu, pobrinućete se i za prirodu. Naime, prašume se masovno krče, kako bi se napravio prostor za hibridne žbunove kafe, koji se otporni na sunce. Oni organski to nisu, nego rastu u senkama drveća. Proizvođači ove kafe vrlo često sui  društveno odgovorni, što potvrđuju sertifikati. Oni se odnose na brigu o lokalnoj zajednici, na zaštitu ekosistema i slično. O standardima koji se tiču ove teme u Evropi se bavi Evropski savet. 

Koja kafa je dostupna na našem tržištu?

Police prodavnica zdrave hrane prve su na kojima ćete pronaći ovu ponudu. Nju najčešće čine kafe iz Perua i Etiopije. Peruanska kada je je prvoklasna arabika, koja je uravnotežena i ima prijatan, blag ukus.  Ova zemlja je deveti proizvođač kafe u svetu. Većina žbunova sadi se na severu zemlje, a kafa koja se dobija blago je kisela i ima lepu teksturu. Kada je reč o Etiopiji, organska kafa nam stiže iz šuma koje se nalaze na više od 2000 metara nadmorske visine. Nakon branja, zrna se prirodno suše na suncu. Takođe se radi o vrsti arabika, koja je zastupljena u svetkoj proizvodnji čak do 80 odsto. Ova kafa namenjena je za kuvanje na uobičajen način, kada se radi o domaćoj kafi. Kada su espresso aparati u pitanju, potrebno ih je podesiti u rasponu od 87 do 90 stepeni Celzijusa.