Da li se i vi razbudite već nakon mirisa kafe?

10
Apr 2019
autor:

Alarm – još jedan radni dan. 

Budite se i prvo što pomislite je: „Treba mi kafa“.


Dok čkiljite kroz još umorne oči pripremate šoljicu espressa. Iako još uvek ne možete da srknete prvi gutljaj jer je vruć, primećujete da čak i miris kafe čini da se osećate bolje.


Miris kafe stimuliše mozak da radi bolje

Da li znate da je Nikola Tesla svako jutro pravio vruću kafu i stavljao je na sto dok radi, a kada bi se ohladila onda bi je, ne biste nikad pogodili – prosuo.


Priča se da je iz nekog nejasnog razloga želeo da se odvikne od kofeina i moramo priznati da je izuzetna snaga njegove volje, ali ne možemo da se ne zapitamo kako to da ga je i sam miris stimulisao na veću produktivnost.



Šta kažu naučnici?

Svi koji duže vreme strastveno konzumiraju kafu, znaju kakve posledice ona ostavlja. Zbog očekivanja tih posledica, mozak se aktivira već pri samom mirisu i šalje telu informaciju da stiže nešto neodoljivo!

Ne moramo voleti kafu da bismo uživali u njenom mirisu

Ovo najbolje znaju deca. Kafa ume da bude gorka, ali je njen miris jedan od omiljenih. Čak 89% ljudi izjavljuje da im je među omiljenim mirisima upravo kafa!


Smanjuje rizik od depresije

Kada nas šolja kafe „razdrma“ postajemo uspešniji u ispunjavanju obaveza i spremniji za druženje i razgovor. Sve ovo može pozitivno da utiče na naše raspoloženje kratkoročno i dugoročno i tako spreči pojavu depresije.

Kako da upotrebimo miris kafe u cilju poboljšanja atmosfere

Da li i vas kafa podseća na toplo zimsko jutro kod kuće? Na tatu koji se prvi probudio, pa mirisom kafe razbudio i ostale. Na tople mamine ruke, i radost koja se subotom ujutru okupljala oko dve kafene šoljice. 

Čulo mirisa je izuzetno specifično. Ukoliko su mirisi suptilni, uglavnom ih nismo dovoljno svesni, a ipak ostavljaju efekat na naš doživljaj. Neki mirisi nas podsećaju na mesta, neki na događaje, a neki na ljude, ali za sve je zajedničko isto – bude u nama emocije.

Skuvajte šoljicu espressa i gledajte kako svi koji se nađu u prostoriji sa vama deluju veselije – a da nisu ni svesni zbog čega.

Dan postaje bolji tek nakon prvog gutljaja, zar ne?

Zato sledeći put kada budete želeli da se razbudite, trknite do prvog aparata, napravite šoljicu espressa i posmatrajte kako vaše telo pozitivno reaguje svim čulima na kafu.