Da li je kafa podjednako dobra i za dame i za muškarce?

27
Feb 2018
autor: admin

 Kafa je drugi omiljeni napitak na svetu. Istraživanja kažu da se u celom svetu na godišnjem nivou popije preko 400 milijardi šoljica kafe. Prvo mesto zauzima voda, koja više predstavlja neophodan napitak nego omiljeni. Ujedno, kafa je omiljena kako ženama tako i muškarcima. Dame su te koje obožavaju da im jutro počne prvom, omiljenom kafom dok su muškarci ti koji vole da osete miris kafe na svom radnom mestu. 

Pored toga što je omiljeni napitak, istraživanja su pokazala i da je kafa od izuzetnog značaja za zdravlje, naročito ako se umereno konzumira. Ukoliko popijete jednu ili dve šoljice na dan, pravi ste srećnici. Zašto?

Pozitivno utiče na zdravlje muškaraca

Muškarci obično piju kafu tokom radnih dana i njihov izbor je uglavnom tradicionalna, domaća kafa. Ono što je još karakteristično za njih jeste da im je jedna šoljica kafe sasvim dovoljna. I to je upravo ono što paše njihovom zdravlju. Ukoliko piju po jednu šoljicu na dan imaju manje šanse da obole od dijabetesa ili neke bubrežne bolesti i raka. 

Pozitivno utiče na zdravlje žena

Dame obožavaju crni napitak, i to u svakom obliku: bila to espresso kafa, nes kafa, domaća, pa čak su spremne i da eksperimentišu sa novim ukusima. Evo nekoliko razloga zašto je kafa dobra po zdravlje nežnijeg pola: kao prvo, kafa je odlična za one dame koje vode računa o svojoj liniji. Takođe, umereno konzumiranje kafe smanjuje mogućnost nastanka Alchajmerove bolesti.

Pozitivno utiče na raspoloženje

Poznato je da je kafa ta koja nas mami da ustanemo iz kreveta i da se radujemo svakom novom danu. Pozitivno utiče na raspoloženje a isto tako pomaže u borbi protiv stresa. I dame i muškarci se okreću ovom napitku kada žele da se opuste i da uživaju u danu bez obzira na radne obaveze. Jer, kafa je ta koja svojim mirisom budi čula i pokretač je pozitivnih misli i dobrog raspoloženja.