Čitaj mi: beskrajne priče o kafi

29
Oct 2019
autor:

Verovatno mislite da je sve što se o kafi ima za reći ispričano toliko puta da apsolutno nema potrebe pričati još. Znamo odakle je potekla, gde je najlepša, kako izabrati najbolje zrno, koji su tajni načini najbolje pripreme, uz koje je slatkiše servirati, postoje li kolači sa njenim mešavinama i kako utiče na naš organizam... i stvarno, šta još treba da znamo? Profesionalci i pasionirani ljubitelji kafe, ali i mnogi gastronomi koji se širom sveta bafe proučavanjem hrane i pića i njihovim slaganjem sa kafom, uvek su spremni da nas iznenade novim otkrićima o najvoljenijem napitku na svetu. Tako je kafa stigla na stranice mnogih knjiga, jer uistinu, o njoj uvek imamo toliko novog za saznati. Da li pričamo o espressu, svežim plodovima kafe, crtežima od pene, geografskom poreklu ili nekoj sasvim novoj temi na koju smo zaboravili, zbog planetarne ljubavi prema kafi, nastala su sledeća izdanja čija vam čitanja preporučujemo: 

The world atlas of coffee 


Svetski priznati barista i proizvođač kafe, James Hoffmann, iz prve ruke nam pojašnjava proces pečenja zrna i objašnjava koliko je voda koja se koristi tokom pripreme kafe važna za njen ukus. Čitanjem ove knjige, saznaćete ključne faktore za pripremu kafe najfinijeg ukusa, različite grupe samog zrna i mnoge druge finese. Prelazeći zemlju po zemlju u svojim poglavljima- od Bolivije do Zambije, James objašnjava glavne karakteristike kafe iz tih područja i metode koje određuju njen kvalitet. Susretnite se sa kafom iz tačno 35 zemalja!

Besplatno poglavlje o kafi u Gvatemali možete preuzeti ovde.

Coffe Obsession 


Podaci kažu da više od 150 miliona amerikanaca pije kafu svakodnevno. Oni nisu jedina nacija opsednuta kafom! Širom sveta, u jednom danu, popije se preko 2 biliona šoljica kafe. Sve što treba da znate o različitim tehnikama pripreme raznih vrsta napitaka od kafe, Anette Moldaver sabrala je na jedno mesto: u knjigu Coffee Obsession.  Pročitajte nešto više o tome kako kafu piju različite nacije, kako da napravite najbolji latte ili kapućino i kako se postaje najbolji barista!


Everything but Espresso



U svojoj drugoj knjizi, Scott Rao, majstor pripremanja espressa pokriva teme kao što su esktrakti kafe, merenje i procena kvaliteta, manipulacija ukusima, vrenje vode za pripremu napitka, ali i čuvanje zrna i mešavina kafe. Iznenađenje: trikove koje pisac u ovoj knjizi daje možete primeniti kod kuće, profesionalni uslovi nisu potrebni da biste pripremili espresso vrhunskog kvaliteta. 

Posle čitanja ovog teksta, poželeli ste da i sami pripremate kafu na različite načine i eksperimentišete sa ukusima? Informišite se na našem blogu i probajte kafu iz Doncaffe ponude!